HomeΣΠΟΡΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-0

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-0

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΑΕΚ έβαλε τέλος στο αήττητο του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα! Με το γκολ του Βάργκας στο 76′ η Ένωση νίκησε 1-0 σ’ ένα συναρπαστικό ντέρμπι που είχε τρεις αποβολές στο δεύτερο ημίχρονο, χαμένο πέναλτι και αρκετή ένταση.

Η εικόνα του αγώνα

Δεν προξένησε έκπληξη ο «συντηρητισμός» των δύο προπονητών. Ο Γκουστάβο Πογέτ με τη χρησιμοποίηση τριών κεντρικών χαφ, μεταξύ των οποίων ο Σουκουλίνι, και τον Μάνταλο στα άκρα ήθελε πρώτα ν’ αποτρέψει τη ανάπτυξη του Ολυμπιακού, την ίδια στιγμή που ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε οι εξτρέμ (Πάρντο, Ντουρμάζ) να μην ανεβαίνουν πολύ δίνοντας βοήθειες στους πλάγιους μπακ (Ελαμπντελαουί, Μαζουακού).

Η τακτική αμφότερων προκάλεσε αλληλεξουδετέρωση του τρόπου ανάπτυξης που είτε η ΑΕΚ είτε ο Ολυμπιακός χρησιμοποιούν συνήθως. Δεδομένου δε ότι οι ποδοσφαιριστές των δύο υπέπιπταν σε λάθη, η πρώτη τελική έγινε δια ποδός Ντουρμάζ στο 17′ από μακρινή απόσταση και χωρίς στόχο.

Με την ενεργή συμμετοχή του Σουκουλίνι στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά τη μετατόπισή του προς τα δεξιά, οι «κιτρινόμαυροι» έψαξαν το κάθετο παιχνίδι.

Για να πατήσουν πάντως περιοχή χρειάστηκαν κυρίως στημένες μπάλες εκτός περιοχής. Οι οποίες πέρασαν δίχως αποτέλεσμα.

Όπως είχε συμβεί στο 29′, στη μοναδική φορά που υπήρξε προϋπόθεση απειλής, το γύρισμα όμως του Μάνταλού δεν βρήκε κάποιον διαθέσιμο, από τη στιγμή που ο Αργεντινός είχε βρεθεί στο χορτάρι μετά από μαρκάρισμα με τον Μαζουακού.

Τουναντίον οι πρωταθλητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν δύο επιθέσεις τους που είχαν κοινή συνισταμένη τον Μπαρόχα.

Ο Βενεζουελάνος γκολκίπερ που είχε δύο άστοχες εξόδους, ήταν σωστά τοποθετημένος για να βγάλει τόσο τη γυριστή κεφαλιά του Ντουρμάζ στο 43′ όσο και το ανάποδο του Κασάμι στο 45′ από κόρνερ του Φορτούνη.

Αφ’ ότου πάντως στο 47′ ο Ολυμπιακός έμεινε με παίκτη λιγότερο στο γήπεδο, απόρροια της αποβολής του Μποτία για τράβηγμα στον Αραβίδη που έβγαινε τετ α τετ, η εικόνα άλλαξε.

Το κοινό ενθουσιάστηκε, ο Σίλβα έβγαλε τον Φορτούνη για να παίξει ο Ντα Κόστα και ο Πογέτ επέλεξε δεύτερο φορ (Πέκχαρτ) στο νεοδιαμορφωμένο 4-4-2.

Αυτόματα η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα και έγινε εμφανώς πιο επιθετική. Από τις… μηδέν τελικές του πρώτου μισού άρχισε να ολοκληρώνει επιθέσεις και να πιέζει.

Ο Μάνταλος δεν βρήκε στόχο στο 55′ ούτε η κλασική ευκαιρία του ίδιου του Έλληνα μεσοεπιθετικού στο 68′ μετά τη σέντρα ακριβείας του Γκάλο. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να μην κινδυνεύσουν, ψάχνοντας παράλληλα πεδίο αντεπίθεσης.

Ο Μπαρόχα ήταν σε ετοιμότητα για το σουτ του Κασάμι στο 64′, πάντως ο Ολυμπιακός παρέμενε επικίνδυνος.

Ασχέτως κινδύνων για την άμυνά του, ο Πογέτ δεν δίστασε να βγάλει και τον Γιόχανσον από το γήπεδο, καταλαβαίνοντας ότι αυτή είναι η ευκαιρία της ΑΕΚ. Ο Βάργκας ήρθε να ενισχύσει κι άλλο το δημιουργικό κομμάτι, με τον Μάνταλο παρόλα αυτά να μην οπισθοχωρεί, μένοντας ψηλά.

Το ντέρμπι πάντως έκρινε ένας αμυντικός. Στο 76′ η επιμονή του Ντίντακ έφερε το πέναλτι (για χέρι) και την αποβολή (με δεύτερη κίτρινη) του Μιλιβόγεβιτς. Γιατί ο Μπουονανότε (που είχε μπει αντί του Αραβίδη) μπορεί ν’ αστόχησε (Ρομπέρτο και δοκάρι), ο Βάργκας ωστόσο, παρά την αντίθετη κατεύθυνση, βρήκε εστία.

Η διακοπή, με αντεγκλήσεις των δύο πάγκων, που ακολούθησε του 1-0 βοήθησε ακόμη περισσότερο την ΑΕΚ, έχοντας το χρόνο να συνταχθεί και να μην αιφνιδιαστεί από μια πιθανή αντεπίθεση.

Έχασε βέβαια τον Γκάλο με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 86′, ο Ολυμπιακός όμως δεν βρήκε ποτέ τρόπο να φανεί επικίνδυνο, μολονότι αναθάρρησε. Η είσοδος του Ντομίνγκες δεν μετέβαλε τα δεδομένα και η Ένωση πανηγύρισε μια τεράστια νίκη.

ΑΕΚ: Μπαρόχα, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Σουκουλίνι (52′ Πέκχαρτ), Γιόχανσον (68′ Βάργκας), Μάνταλος, Μπαρμπόζα, Αραβίδης (75′ Μπουονανότε)

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Κασάμι, Μιλιβόγιεβτς, Πάρντο (33′ Σεμπά), Ντουρμάζ (86′ Ντομίνγκες), Φορτούνης (49′ Ντα Κόστα), Ιντέγε

Διαφήμιση
Διαφήμιση