HomeΚΡΗΤΗΑίθουσα της Ανδρόγεω θα λέγεται… Μανώλης Καρέλλης

Αίθουσα της Ανδρόγεω θα λέγεται… Μανώλης Καρέλλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ονομασία της αίθουσας του δευτέρου ορόφου του δημοτικού κτιρίου της οδού Ανδρόγεω σε «Μανώλης Καρέλλης» προτείνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης στο δημοτικό σώμα κατά την επικείμενη συνεδρίασή του.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Πασπάτη:

Με αφορμή την πάροδο δύο ετών από τον θάνατο του πρώην δημάρχου Ηρακλείου, Εμμανουήλ Καρέλλη, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της πολιτικής ζωής της πόλης, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του τη μακροβιότερη θητεία του ως δήμαρχος Ηρακλείου από κάθε άλλον, αφού είχε εκλεχθεί για πρώτη φορά στην 1η Ιουνίου του 1975 και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 16 Μαΐου του 1989, όπου τον αντικατέστησε ο Κώστας Κληρονόμος, κρίνω ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να τιμήσει την προσφορά του με την ονομασία της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον β’ όροφο του δημοτικού κτηρίου επί της οδού Ανδρόγεω 2, ως αίθουσα «Εμμανουήλ Καρέλλη».

Ο Μανώλης Καρέλλης γεννήθηκε το 1932 στο Ηράκλειο όπου και έζησε.

Μετά τις σπουδές του στη νομική σχολή Αθηνών ίδρυσε στην γενέτειρά του την καθημερινά εφημερίδα «Η Αλλαγή», η οποία διέκοψε την έκδοσή της μετά την επιβολή του Απριλιανού πραξικοπήματος το 1967 και επανεκδόθηκε ύστερα από την πτώση της χούντας. Στη διάρκεια της Επταετίας ο Μανόλης Καρέλλης φυλακίστηκε και κατόπιν εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα και στον Καναδά.

Είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, για πρώτη φορά, το 1964 με το ψηφοδέλτιο του Ανδρέα Καλοκαιρινού. Εξελέγη δήμαρχος Ηρακλείου σε τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (1975, 1978, 1982 και 1986) και κατά τα έτη 1993 και 1994 υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Εκτός από την πολύχρονη συμμετοχή του στα δημοτικά, ο Μ. Καρέλλης ήταν ιστορικός ερευνητής με σημαντική προσφορά στην ανάδειξη στοιχείων της τοπικής ιστορίας.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Ηρακλείου, ανεγέρθη το δημοτικό κτίριο επί της οδού Ανδρόγεω, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου μας, που στεγάζονται εκεί, αλλά και το σύνολο των δημοτών, αφού η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενεί καθημερινά διάφορες εκδηλώσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, σχολείων κλπ.

Ο Μανώλης Καρέλλης προσέφερε στο δήμο τα μέγιστα, ιδίως στον τομέα του Πολιτισμού, αφού ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τον «Πολιτιστικό Αύγουστο», διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ηράκλειο.

Μετά ταύτα, κρίνω ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τιμήσει την προσφορά και το έργο του, ονομάζοντας την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επί του δευτέρου ορόφου της οδού Ανδρόγεω ως αίθουσα «Μανώλη Καρέλλη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση