HomeΚΡΗΤΗΣε διεθνές συμπόσιο στην Ιταλία, οι διοργανωτές του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού

Σε διεθνές συμπόσιο στην Ιταλία, οι διοργανωτές του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεργασίες είχε η Ρεθεμνιώτικη αποστολή που συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για το Καρναβάλι: «Carnivals in the World – «Dialogue among Cultures» που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στις ιταλικές πόλεις Φλωρεντία και Βιαρέτζιο.

Μεταξύ των εργασιών του συνεδρίου, την Παρασκευή 5/2 η αποστολή μετέβη στη Βενετία όπου στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους εκεί, η Αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού κ.Στέλιος Σαμψών, καθώς και η κα Αίμη Μιχελιδάκη μεταπτυχιακή φοιτήτρια με θέμα διπλωματικής το καρναβάλι η οποία συμμετείχε στη δημιουργία της παρουσίασης και ως γραφείο τύπου του δήμου, είχαν πολύ χρήσιμες συναντήσεις με τους διοργανωτές του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού, το οποίο ήταν σε εξέλιξη, καθώς και με την Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ιταλία.

karnavali1

Τα αποτελέσματα των επαφών

Συγκεκριμένα, η κα Μπιρλιράκη και ο κ. Σαμψών συναντήθηκαν με τον γενικό Διευθυντή της οργανωτικής επιτροπής του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού κ. Massimo Andreoli, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ρέθυμνο στο παρελθόν, προσκεκλημένος της κ. Μπιρλιράκη μετά από συνεργασία στη Βενετία στο πλαίσιο του συνεδρίου Marco Polo System.

karnavali2

Είχε συμμετάσχει με τους συνεργάτες του στους προπομπούς και τις εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2013, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις από τις εκδηλώσεις και τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ.

Ο κ. Αντρεόλι ενημέρωσε τα μέλη της Ρεθεμνιώτικης αποστολής για τον τρόπο που οργανώνεται το Καρναβάλι στη Βενετία, τη φιλοσοφία του, τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των επισκεπτών και ιδιαίτερα κατά το Σαββατοκύριακο που διεξάγεται το Καρναβάλι στην ιστορική πλατεία του Σαν Μάρκο κλπ.

karnavali3

Παρά τον υψηλό φόρτο εργασίας του, επιφύλαξε μια πολύ θερμή και ουσιαστική ξενάγηση για τη Ρεθεμνιώτικη αποστολή σε όλους τους ειδικά κατασκευασμένους και εγκατεστημένους στην πλατεία χώρους, (ξύλινα σκαλιστά κιόσκια) όπου διεξάγονταν τα θεατρικά σκετς και όπου έγινε η γνωριμία με επώνυμους Βενετσιάνους καλλιτέχνες γλύπτες, μόδιστρους, ηθοποιούς, λαογράφους κά. Στα παρασκήνια, δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με όλους τους υπεύθυνους των εκδηλώσεων όπως καλλιτεχνικό διευθυντή, υπεύθυνο ασφάλειας, υπεύθυνο τεχνικό σκηνής, ενδυματολόγους, κομμωτές εποχής, καλλιτέχνες, κά.

Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφτηκε την Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βενετία κ. Luisella Pavan-Woolfe η οποία τους υποδέχθηκε εγκάρδια και τους αφιέρωσε αρκετό χρόνο προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

karnavali4

Στη συνεργασία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Αντρεόλι ο κ. Piero Petteno, Σύμβουλος της Περιφέρειας του Veneto και εξειδικευμένοι επιστήμονες από τη Ρουμανία, οι οποίοι παρουσίασαν και δώρισαν στους συμμετέχοντες στη συνεργασία, την επιστημονική έκδοση-αποτέλεσμα της έρευνάς τους, με τίτλο «οι βενετσιάνικες οχυρώσεις στη Μεσόγειο», στην οποία περιλαμβάνεται και η Φορτέτζα Ρεθύμνου με ιστορικές αναφορές και φωτογραφικό υλικό.

karnavali5

Οι άξονες της συζήτησης

Οι άξονες στους οποίους επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Αφού ενημερώθηκε για το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, τον τρόπο οργάνωσής του, τους σκοπούς που υπηρετεί και πως δομείται ως κοινωνικός θεσμός , η κ. Panvan-Woolfe έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τον τομέα του τουρισμού στο Ρέθυμνο κι εκδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί το Ρέθυμνο την Άνοιξη, εποχή που η ίδια κρίνει ως ιδανική για να ανακαλύψει κανείς την αυθεντική ομορφιά της κρητικής φύσης. Η συνεργασία ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή συγκεκριμένων προτάσεων συνεργασίας πάνω στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικών ανταλλαγών.

karnavali6

Παρουσιάσεις καρναβαλικών εκδηλώσεων

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου, η Ρεθεμνιώτικη αποστολή μετέβη στην ιταλική πόλη Βιαρέτζιο, όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου για το Καρναβάλι. Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις Καρναβαλικών εκδηλώσεων από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Ιταλίας, ενώ στο τέλος συζητήθηκαν τα συμπεράσματα του Συμποσίου. Κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες ήταν ότι το εν λόγω Συνέδριο εγκαινίασε επί της ουσίας ένα διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα σε λαούς με διαφορετικές κουλτούρες, ιστορικές καταβολές και τρόπο ζωής, ο οποίος ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνουν όλοι οι λαοί στη γνώση, την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση, τη γνωριμία, τη συνεργασία. Τον επόμενο χρόνο οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στην Κολομβία.

karnavali7

Την Κυριακή, τελευταία ημέρα της παραμονής της στην Ιταλία, η Ρεθεμνιώτικη αποστολή είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων στο Καρναβάλι του Βιαρέτζιο. Το πρωί η κ. Μπιρλιράκη συμμετείχε στην επίσημη συνέντευξη τύπου των διοργανωτών ως επίσημη καλεσμένη και είχε την ευκαιρία να γνωριστεί και να ανταλλάξει απόψεις με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Rosella Martina για τις καρναβαλικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν. Προσκλήθηκαν  δε η αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος Οργανωτικής επιτροπής Καρναβαλιού Viareggio στο Ρεθεμνιώτικο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα μέλη του συνεδρίου ως φιλοξενούμενοι της διοργάνωσης του Καρναβαλιού στο Βιαρέτζιο παρατήρησαν την όλη διοργάνωση, η οποία είχε χαρακτηριστικά διαφορετικά από τη δική μας στο Ρέθυμνο αλλά και από πολλά άλλα Καρναβάλια χωρών της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής.

karnavali8

Η όλη διοργάνωση γίνεται ολοκληρωτικά από τον Οργανισμό Καρναβαλιού του Δήμου. Σε ειδικά οριοθετημένο χώρο, στην παραλιακή οδό της πόλης, στον οποίο η πρόσβαση κοστίζει 18 ευρώ ανά άτομο, εισέρχονται οι θεατές για να δουν την παρέλαση 14 αρμάτων, κόστους 120.000 – 150.000 ευρώ το καθένα, τα οποία κατασκευάζουν συγκεκριμένοι καλλιτέχνες με εξειδικευμένο προσωπικό, που έχουν σύμβαση συνεργασίας με το Ίδρυμα Καρναβαλιού, του Βιαρέτζιο.

Τα άρματα έχουν ύψος 20-30 μέτρα, είναι υπερπαραγωγές, με δική τους μουσική το καθένα. Τα πληρώματα είναι 50- 150 ατόμων, άλλα πάνω στο άρμα και άλλα στο έδαφος, όπου χορεύουν με πολύ συγκεκριμένη χορογραφία. Μετά το τέλος της παρέλασης τα άρματα οδηγούνται σε περιοχή έξω από την πόλη, όπου υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις, το καθένα φυλάσσεται σε δικό του χώρο, για να βγει άλλες 5 φορές μέχρι τις 5 Μαρτίου αφού στο Βιαρέτζιο επαναλαμβάνουν επί 5 Κυριακές την ίδια παρέλαση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η περιοχή όπου φιλοξενούνται τα άρματα είναι επισκέψιμη από το κοινό, ως μουσείο. Η κα Μπιρλιράκη με τον κ. Σαμψών είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού, τον επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας, υπεύθυνους και εργαζόμενους στις αποθήκες, με τους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν οικονομικά θέματα (δημοτικός φόρος, έσοδα–έξοδα από το Καρναβάλι, σπόνσορες κλπ), οργανωτικά, να εξετάσουν από κοντά πρακτικά ζητήματα στην κατασκευή αρμάτων και μασκών κλπ.

karnavali10

Διαφήμιση
Διαφήμιση