HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην Τεχεράνη ο Τσίπρας για επιχειρηματικές συμφωνίες

Στην Τεχεράνη ο Τσίπρας για επιχειρηματικές συμφωνίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιχειρηματικές ευκαιρίες κάθε είδους θα αναζητήσουν στο Ιράν 70 περίπου ανώτατα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στην Τεχεράνη.

Η άρση των δυτικών κυρώσεων και το άνοιγμα μιας αγοράς 80 εκατ. κατοίκων, με παλαιές υποδομές, ελλιπείς τηλεπικοινωνίες και ελλείψεις σε βασικά αγαθά, δεν θα μπορούσε να αφήσει «ασυγκίνητο» το ελληνικό επιχειρείν.

H πρώτη συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια

Τον «χορό» άνοιξαν ήδη τα Ελληνικά Πετρέλαια με τη συμφωνία με την ιρανική ΝΙΟC για την εισαγωγή αργού πετρελαίου, με το οποίο θα καλύπτουν περίπου το 30%-35% των συνολικών προμηθειών τους. Βασική παράμετρος της συμφωνίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφεται επίσημα τη Δευτέρα, είναι η διευθέτηση του χρέους προς τη NIOC, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, από την προ-εμπάργκο εποχή.

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής κολοσσός του ενεργειακού εμπορίου Vitol έχει ήδη ναυλώσει τρία πλοία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Ιράν, μεταξύ των οποίων και ένα σκάφος ελληνικής πλοιοκτησίας.

Η Μaersk Line εξετάζει σχέδια για να επαναλάβει τις υπηρεσίες στο Ιράν, ενώ η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM υπέγραψε προσύμφωνο με την ιρανική ναυτιλιακή IRISL (Ιslamic Republic of Iran Shipping Lines) για την από κοινού χρήση σκαφών, καθώς και τη συνεργασία στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς.

Ο κλάδος της ενέργειας ή της ναυτιλίας, που επωφελούνται άμεσα, δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν από τις επενδύσεις στο Ιράν.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν κάθε λογής εταιρείες, κατασκευαστικές, αεροπορικές, φαρμακευτικές, τουριστικές, τεχνολογικές ακόμα και εταιρείες τροφίμων.

Ήδη στον χώρο του φαρμάκου, εταιρείες όπως η DEMO, η ELPEN και η ΒΙΑΝΕΞ έχουν κλείσει συμφωνίες για εξαγωγή φαρμάκων, με συμπαραγωγή των σκευασμάτων, σε μια αγορά περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Οι απαρχαιωμένες υποδομές της χώρας σε αυτοκινητόδρομους, νοσοκομεία, κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και κάθε λογής δημόσια έργα θα αποτελέσουν το επίκεντρο στελεχών εταιρειών όπως η ΜΕΤΚΑ, ο Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος, η ΣΙΔΕΝΟΡ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Αν και οι περισσότερες δεν αναμένουν άμεσα το κλείσιμο μιας συμφωνίας καθώς η επίσκεψη θα έχει περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα, παρ’ όλα αυτά δίνει την ευκαιρία καλλιέργειας ενός ευνοϊκού κλίματος που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές συνέργειες.

Πέρα από τα μεγάλα έργα, η ολοένα και αυξανόμενη μεσαία τάξη στο Ιράν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους εξαγωγές, τόσο τροφίμων (φρούτων, λαχανικών κτλ) όσο και υπηρεσιών (εκπαίδευσης, τουρισμού κ.α.).

Αναλυτικά οι εταιρείες της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη:

Aegean Airlines

Alpha Grissin

ΔΕΠΑ

Ελλάκτωρ

Encode

Γαία Επιχειρείν

George Moundreas & Company

Aialma

ΕΛΠΕ

Ασπροφος

Intrakat

Prisma Domi

Intrasoft International

Mediterra Mastiha Shop

Metron Logistics

Medtainer

Όμιλος Μυτιληναίου

ΜΕΤΚΑ

Μ&Μ Gas

Nanophos

Norma Hellas

Τράπεζα Πειραιώς

Profile Software

Salfo & Associates

Seasoft

Singular Logic

PCS

ΤΕΡΝΑ

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Uni Pharma

Βιοχάλκο

Σωληνουργεία Κορίνθου

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση