HomeΣΠΟΡΕπίθεση Γκιρτζίκη σε Κοντονή για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών

Επίθεση Γκιρτζίκη σε Κοντονή για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσω επιστολής του στις ΕΠΣ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης εξαπολύει επίθεση στον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή για τις επιχορηγήσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες για το 2016.

Αναλυτικά η επιστολή

Ανακοινώθηκαν, στις 29.01.2016, οι επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών για το έτος 2016 συνοδευόμενες, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, από σχόλια ικανοποίησης της πολιτικής ηγεσίας τόσο για το συνολικό ποσό που διατίθεται στις Ομοσπονδίες όσο και για την έγκαιρη ανακοίνωσή τους.

Τα δεδομένα που αβίαστα προκύπτουν από την ανακοίνωση και τον πίνακα κατανομής των επιχορηγήσεων όσον αφορά στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στις ΕΠΣ-Μέλη της και στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι τα ακόλουθα:

α. Για μία ακόμη χρονιά, τη δέκατη από το έτος 2006 η ΕΠΟ δεν επιχορηγείται από το ελληνικό κράτος, που υποτίθεται ότι έχει συνταγματική υποχρέωση να φροντίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ούτε με ένα ευρώ. Για την ασφαλέστερη κατανόηση της δεκαετίας επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΠΟ δεν έχει επιχορηγηθεί την τελευταία δεκαετία από το ελληνικό κράτος ούτε με ένα ευρώ.

β. Το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ που ανακοινώθηκε αφορά, όπως γράφεται, επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων όλης της χώρας. Σε αναλογία με τον αριθμό των σωματείων αντιστοιχεί το συγκλονιστικό ποσό των 20-22 ευρώ ανά σωματείο.

γ. Οι ΕΠΣ-Μέλη της ΕΠΟ δεν θα εισπράξουν, επίσης, φέτος ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος, όπως συνέβη και το έτος 2015.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει συγκεκριμένες πολιτικές αναγνώσεις και είναι προϊόν μίας οριστικά διαμορφωμένης πολιτικής στον χώρο ευθύνης του Υπουργείου Αθλητισμού και των υπηρεσιών του που διακρίνεται από βαθύτατα αντιποδοσφαιρικό χαρακτήρα.

Η επιβεβαίωση της οικονομικής απομόνωσης του αθλήματος προφανώς δεν αποτελεί είδηση για την ΕΠΟ, τις ΕΠΣ-Μέλη της και τα ερασιτεχνικά σωματεία. «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια».

Για την ΕΠΟ ισχύει πάντα η εκτίμησή της ότι το ίδιο το άθλημα και η οικονομία του είναι απολύτως ικανά να χρηματοδοτήσουν από ίδια έσοδα τόσο την Ομοσπονδία και τις ΕΠΣ-Μέλη της όσο και τα ερασιτεχνικά σωματεία, χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια από εξωτερικό παράγοντα. Απομένει, να συμφωνήσουμε όλοι, σε μία νέα διαδικασία κατανομής του παραγόμενου προϊόντος με αιχμή την επαρκή χρηματοδότηση των ΕΠΣ, θεσμοθετημένη και εφαρμόσιμη.

Είδηση ή μάλλον ειδήσεις μπορούν, ακόμη, να θεωρηθούν οι καθημερινές άοκνες, οργανωμένες στην λεπτομέρεια και επιλεκτικά δημοσιοποιημένες ενέργειες όλων των πολιτικών (και των ποδοσφαιρικών συναφών) κύκλων να ελέγξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, να παρέμβουν απροκάλυπτα στην ρήτρα ανεξαρτησίας του, να αποφασίσουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλλον του και να διαμορφώσουν τις συνθήκες της εξέλιξης του, χωρίς καμία συμμετοχή από τους ανθρώπους του αθλήματος την ίδια ώρα που δεν του προσφέρουν ούτε ένα ευρώ τον χρόνο.

Είδηση, για όλους εμάς που ζούμε το άθλημα χρόνια τώρα και έχουμε συμβάλει στην ανάπτυξη και τις επιτυχίες του, είναι η συντονισμένη προσπάθεια τους να ακυρώσουν, με νομοθετικές παρεμβάσεις, τον ρόλο των ερασιτεχνικών ενώσεων, να περιορίσουν μέχρι εξαφανίσεως την σημαντικότατη συμμετοχή τους στην πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, να διεμβολίσουν την αξιοσύνη των προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς περί «βλαχοπροέδρων» και να τους απομακρύνουν από τις διαδικασίες επιλογής του μέλλοντος την ίδια ώρα που δεν τους προσφέρουν ούτε ένα ευρώ τον χρόνο.

Αυτές τις «ειδήσεις» η ΕΠΟ θα τις πολεμήσει και θα τις ακυρώσεις στηριγμένη στο καταστατικόν και στους κανονισμούς της, στην ενότητα του οργανωμένου ποδοσφαίρου και στις διεθνείς ποδοσφαιρικές και αθλητικές αρχές.

Για την ΕΠΟ είναι σαφές και δεδομένο ότι κάθε απόπειρα απ’ όπου και αν προέρχεται, όπως και αν βαφτίζεται, και όποιες δυνάμεις και αν συγκεντρώνει που έχει στόχο την ακύρωση ή ακόμη τον περιορισμό της ρήτρας ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μη αποδεκτή, αποτελεί σαφέστατη και βαρύτατη παρέμβαση και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί σε κάθε περίπτωση.

Στην διαδικασία αυτή, η ενότητα όλων των ποδοσφαιρικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως περιστασιακών διαφορών, η υπεράσπιση του καταστατικού και των κανονισμών, η συνεργασία με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές (FIFA – UEFA) και η στήριξη στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα (I.O.C) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να υπερασπιστούμε όλοι μαζί με επιτυχία την ρήτρα ανεξαρτησίας και να διευρύνουμε την επιρροή της.

Η ΕΠΟ είναι σε κάθε στιγμή έτοιμη να πράξει ότι απαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και να προτείνει μια νέα, αναγκαία πλέον όσο ποτέ, συμφωνία με τις Ενώσεις – μέλη της για ένα σύγχρονο πλαίσιο ανακατανομής του παραγόμενου ποδοσφαιρικού οικονομικού προϊόντος κάθε έτος. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθήσει κανονιστικές αλλαγές που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την κινητικότητα του αθλήματος και θα αναδιατάξουν τις ισορροπίες προς όφελος τόσο των σωματείων και των Ενώσεων όσο και των ποδοσφαιριστών”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση