HomeΥΓΕΙΑΕίστε πρωινός τύπος; Το έχετε στο DNA σας!

Είστε πρωινός τύπος; Το έχετε στο DNA σας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν το πρωινό ξύπνημα είναι για κάποιους ανθρώπους βασανιστήριο ενώ για άλλους είναι απολύτως φυσιολογικό και ξεκούραστο να ξεκινούν την ημέρα τους πριν καν ανατείλει ο ήλιος, είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στο DNA τους, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας 23andMe.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, εντόπισε 15 διαφορετικά «σημεία» στο DNA που σχετίζονται με το να είναι κάποιος πρωινός τύπος.

Ως δείγμα χρησιμοποιήθηκαν 89.000 πελάτες της εταιρείας από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην έρευνα δίνοντας δείγμα του σάλιου τους που έλαβαν οι ίδιοι με ειδικό κιτ που τους έστειλε η εταιρεία στο σπίτι τους.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν ακόμα να δηλώσουν εάν πίστευαν πως είναι πρωινοί τύποι ή όχι.

Οι περισσότεροι είναι της νύχτας!

Το 56% των συμμετεχόντων διαπιστώθηκε πως ήταν μάλλον νυχτερινοί τύποι, σύμφωνα με το Fortune.

Οι πιο πρωινοί ήταν γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών. Διαπιστώθηκε επίσης πως οι λάτρεις του πρωινού ξυπνήματος ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, αυπνία ή να χρειάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες ύπνου ενώ βρέθηκε επίσης πως ήταν και πιο αδύνατοι.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο πως αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν πως με το να είσαι πρωινός τύπος θα έχεις χαμηλότερο βάρος ή περιορίζεις τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η σύνδεση αυτή μπορεί όμως να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνες στο πεδίο του DNA για νόσους όπως η παχυσαρκία.

Πάντως η μέθοδος της λήψης σάλιου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Η FDA είχε βάλει «φρένο» σε δοκιμές της εταιρείας με τον ίδιο τρόπο το 2013 εγείροντας ζητήματα ακρίβειας των αποτελεσμάτων.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση