HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠαρουσιάζεται στο Ηράκλειο το βιβλίο «Κοινωνία και Αθλητισμός στην Ελλάδα»

Παρουσιάζεται στο Ηράκλειο το βιβλίο «Κοινωνία και Αθλητισμός στην Ελλάδα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το Βιβλιοπωλείο Αναλόγιο διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Κοινωνία και Αθλητισμός στην Ελλάδα: Κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις» σε επιμέλεια των Γιάννη Ζαϊμάκη και Ελένης Φουρναράκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ.

στο Εμπορικό Επιμελητήριο, στην Αίθουσα Καστελάκη (Κορωναίου 9, Ηράκλειο).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Μανώλης Δαφέρμος Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Βαγγέλης Τζούκας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου

Θα παρέμβουν οι επιμελητές

Την εκδήλωση συντονίζει ο Μάριος Διονέλλης (δημοσιογράφος, Εφημερίδα Συντακτών)

Τα κείμενα του βιβλίου ανήκουν στους: Ian Henry, Νίκο Βαφέα, Γιώργο Γάσια, Γιάννη Ζαϊμάκη, Νίκο Κοταρίδη, Χριστίνα Κουλούρη, Θωμά Μαυροφίδη , Δημήτρη Παπαγεωργίου, Μηνά Σαματά, Μανόλη Τζανάκη, Βασιλική Τζαχρήστα, Ελένη Φουρναράκη, Δικαία Χατζηευσταθίου, Μανώλη Χουμεριανό.

parousiasi vivliou

Το βιβλίο παρουσιάζει ιστορικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της σωματικής άσκησης, των αθλητικών πρακτικών και των σπορ μέσα από ένα ερμηνευτικό πρίσμα που επιχειρεί να εντάξει τη μελέτη του αθλητισμού  στο πλαίσιο ευρύτερων ιστορικών και κοινωνικών αλλαγών, όπως η ανάδυση της βιομηχανικής κοινωνίας, η μετάβαση στη νεωτερικότητα, η συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας, η μαζική κουλτούρα και η παγκοσμιοποίηση.

Το βιβλίο αποτυπώνει εγχώριες αναζητήσεις και επιστημονικές ζυμώσεις στο πεδίο του αθλητισμού. Φιλοξενεί πρωτότυπες ερευνητικές συμβολές για το αθλητικό φαινόμενο στη σύγχρονη Ελλάδα, συζητώντας παράλληλα (στο πρώτο μέρος) τόσο τα διεθνή ρεύματα της κοινωνιολογικής σκέψης των σπορ όσο και την εξέλιξη της ελληνικής ιστοριογραφίας του αθλητισμού μέσα στο διεθνές της πλαίσιο.

Αποτελεί έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για τους ειδικούς στη έρευνα των σπορ, αλλά και για το φοιτητικό κοινό και ευρύτερα για όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν ερμηνευτικές διαστάσεις των αθλητικών πρακτικών.

Στις ερευνητικές συμβολές του συλλογικού τόμου αναλύεται κριτικά η εθνοκεντρική αθλητική ιστορία, διερευνώνται οι όροι κατασκευής του λόγου για τον ολυμπισμό και τις έμφυλες διαστάσεις του ολυμπιακού κινήματος, αναδεικνύεταιη πανοπτική ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων και οι επιπτώσεις τους στις δημοκρατικές ελευθερίες και προσεγγίζεται η σχέση των αθλητικών πρακτικών με τις τεχνολογίες διαχείρισης του εαυτού στην κοινωνία της ύστερης νεωτερικότητας.

Τέλος, σειρά μελετών αφορούν ειδικότερα στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα: την κοινωνική ιστορία του ποδοσφαίρου στο μεσοπόλεμο, τη σχέση του ποδοσφαιρικού σωματείου με την περιβάλλουσα κοινωνία της πόλης και την τοπικότητα, τη διαδικασία συγκρότησης και μεταβολής των ταυτοτήτων των οπαδών και την κοινωνιολογική διερεύνηση της ποδοσφαιρικής βίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση