HomeΥΓΕΙΑΠαγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Ζίκα

Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Ζίκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα κρούσματα του ιού Ζίκα αυξάνονται ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει με ανακοίνωσή του τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αναμένεται να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπινους οργανισμούς στην Αμερική.

Οπως ανέφερε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού στη Γενεύη, ο ιός που δημιουργήθηκε από το τσίμπημα των κουνουπιών έχει αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας τις τελευταίες ημέρες.

«Πέρυσι, ο ιός εμφανίστηκε στην Αμερική, εκεί όπου τώρα εξαπλώνεται ραγδαία. Σήμερα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 ώρες» ανέφερε η Τσαν χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο Οργανισμός θα δράσει ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Τόνισε δε ότι το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό. Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι ο ιός που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού έχει εντοπισθεί σε 23 χώρες και περιοχές στην Αμερική, προσθέτοντας ότι από τα 4 εκατ. ανθρώπους που αναμένεται να πλήξει, το 1,5 εκατομμύριο υπολογίζεται στην Βραζιλία.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψουν την αιμοδοσία από ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί τις «πληγείσες» περιοχές. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας, της χώρας που έχει τα περισσότερα κρούσματα δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να εξολοθρευτεί το είδος του κουνουπιού που μεταδίδει τον Ζίκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η εξάπλωση του ιού μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους αθλητές που επισκέπτονται την χώρα διοργάνωσης πολύ νωρίτερα από την τέλεση των αγώνων έτσι ώστε να εγκλιματισθούν.

Τι είναι ο ιός Ζίκα

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Βραζιλία το Μάιο και μέσα σε λίγους μήνες κρούσματα του ιού έχουν σημειωθεί σε 17 χώρες αναφέρει σε δημοσίευμα του το The Economist.

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Πάντως, το 80% των ανθρώπων που προσβάλονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματά του.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Φόβοι ότι μεταδίδεται και με ερωτική επαφή

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times υπάρχουν δύο περιστατικά ανίχνευσης του ιού σε ανθρώπινο σπέρμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο εν λόγω κίνδυνος.

Το πρώτο κρούσμα αφορά έναν 44χρονο άντρα, ο οποίος είχε μολυνθεί το 2013 σε ένα ξέσπασμα του ιού στην Γαλλική Πολυνησία. Ο 44χρονος εξετάστηκε και ενώ είχε αποβάλλει τον ιό Ζίκα από το αίμα του, τον είχε στο σπέρμα του και τον μετέδωσε στη σύντροφό του. Το δεύτερο περιστατικό που συνδέει τον Ζίκα με τη σεξουαλική επαφή συνέβη το 2008. Ο βιολόγος-επιδημιολόγος Μπράιαν Ντ. Φόι, βρισκόταν στη Σενεγάλη, μαζί με έναν συνεργάτη του, για να μαζέψει κουνούπια για μια έρευνα για την ελονοσία. Οι δύο επιστήμονες τσιμπήθηκαν αρκετές φορές από κουνούπια. Επιστρέφοντας στο Κολοράντο εμφάνισαν και οι δύο, μία εβδομάδα αργότερα, τα εξής συμπτώματα: έντονοι πονοκέφαλοι, εξανθήματα και ερυθρότητα στα μάτια. Εξετάστηκαν για ελονοσία, δάγκειο πυρετό και κίτρινο πυρετό, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Το ίδιο διάστημα εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα και η σύζυγος, νοσηλεύτρια του Φόι.

Όταν αργότερα εξετάστηκαν για τον ιό Ζίκα, που τότε ήταν άγνωστος στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως και οι τρεις είχαν μολυνθεί. Η σύζυγος του γιατρού μολύνθηκε από τον ιό, χωρίς να έχει φύγει από την πόλη, όπου δεν υπήρχαν τότε κουνούπια με τον ιό. Επίσης ανησυχητικό θεωρείται ότι κανένα από τα τέσσερα παιδιά τους δεν μολύνθηκε. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός μεταδόθηκε με την σεξουαλική επαφή. Ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι τα δύο ύποπτα περιστατικά δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθούν περαιτέρω.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση