HomeΥΓΕΙΑΑποχή από τη ζάχαρη – Γαλλίδα δημοσιογράφος έκανε το πείραμα

Αποχή από τη ζάχαρη – Γαλλίδα δημοσιογράφος έκανε το πείραμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η γαλλίδα δημοσιογράφος Danièle Gerkens γράφει στο γυναικείο περιοδικό Elle. Απαγόρευσε στον εαυτό της να τρώει ο,τιδήποτε γλυκό για ένα χρόνο και διηγήθηκε την περιπέτειά της σε ένα βιβλίο με τον τίλτο «Μηδέν ζάχαρη».

Η Danièle Gerkens είναι εξειδικευμένη στα θέματα διατροφής και υγείας και της αρέσει να μαγειρεύει. Εβαλε ωστόσο ένα απίστευτο στοίχημα με τον εαυτό της, να σταματήσει εντελώς να τρώει ζάχαρη. Επέτρεψε, ωστόσο, στη διατροφή της τα σάκχαρα που βρίσκονται στο ρύζι, στις πατάτες, στο αλεύρι και είπε αντίο στα γλυκά, στα γιαούρτια, στους χυμούς φρούτων, στις μαρμελάδες και στα έτοιμα φαγητά.

zaxarh2

Εδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και είπε τα εξής:

Ενας χρόνος χωρίς ζάχαρη μοιάζει μεγάλο διάστημα. Ηταν δύσκολη η εμπειρία;

Δεν μπορώ να λέω ψέμματα, ήταν επώδυνο. Κυρίως επειδή είμαι λαίμαργη, μου αρέσει να μαγειρεύω και δεν είχα κάνει ποτέ δίαιτα στη ζωή μου ως τώρα. Στην αρχή η δυσκολία είναι περισσότερο ψυχολογική και συναισθηματική. Οι πρώτες 4 εβδομάδες ήταν σκληρές. Ακολουθεί ένα 15ήμερο μετάβασης όπου τα πράγματα είναι καλύτερα. Και στις 6 εβδομάδες συμβαίνει κάτι καταπληκτικό: μπαίνεις σε μια νέα φάση όπου δεν θέλεις πια να φας ζάχαρη. Ισως έχεις κάποιες διανοητικές φλασιές που λες μπροστά σε ένα υπέροχο γλυκό «θάθελα να ξέρω τι γεύση έχει», αλλά ως εκεί. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικότητας γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι είσαι ένα άτομο δύσκολο, όχι κοινωνικό.

Πράγματι, γράφετε ότι μερικές φορές είδατε επιθετικές συμπεριφορές απέναντί σας…

Δεν το περίμενα καθόλου. Ακόμη και η μητέρα μου που είναι διαβητική δεν της άρεσε καθόλου που αρνήθηκα να φάω ένα γλυκό που μου είχε ετοιμάσει. Αυτή η συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική σε άτομα που έχουν μια πολύπλοκη σχέση με τα προϊόντα που προκαλούν εξάρτηση, όπως το αλκοόλ ή το τσιγάρο. Πιστεύω ότι η δική μου στάση τους θυμίζει ότι οι ίδιοι είναι ανίκανοι να ελέγξουν τη δική τους εξάρτηση.

Είδατε οφέλη από αυτή την πρωτότυπη δίαιτα;

Ναι, πάρα πολλά. Δεν σταμάτησα τη ζάχαρη για να αδυνατίσω αλλά έχασα ωστόσο 6 κιλά χωρίς καμία προσπάθεια. Επιπλέον η κοιλιά μου έλιωσε κυριολεκτικά. Δεν έχω πλέον σκαμπανεβάσματα στην διάθεσή μου παρότι δεν άλλαξα τις συνήθειές μου: δεν κοιμάμαι περισσότερο, δεν αθλούμαι περισσότερο. Τώρα χωνεύω καλύτερα και μου λένε ότι έχω καλύτερο χρώμα στο δέρμα. Επίσης δεν υποφέρω πια από προβλήματα συναχιού όπως παλιά. Ακόμη και η αλλεργία που ερχόταν κάθε άνοιξη, τώρα δεν την έχω νιώσει καθόλου.

Εχετε βρει μια εξήγηση σε όλα αυτά;

Όχι ιδιαίτερα γιατί όλα αυτά δεν έχουν εξηγηθεί επιστημονικά. Κάποιες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι η ζάχαρη έχει συνέπειες πρηξίματος, αυτό εξηγεί ίσως το γεγονός ότι εξαφανίστηκε η κυτταρίτιδά μου. Αλλά για να έχω επιστημονική εξήγηση θα πρέπει κι άλλες εκατοντάδες άτομα να κάνουν το ίδιο πείραμα με εμένα, πράγμα δύσκολο.

Αλλαξε και η αίσθηση που έχετε για τη διατροφή;

Οι διατροφικές συνήθειες είναι μια κοινωνική κατασκευή. Είναι το προϊόν της εποχής μας και εδώ και έναν αιώνα είναι το αποτέλεσμα μάρκετινγκ. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο οργανισμός μας δεν είναι φτιαγμένος για να καταναλώνει ποσότητες ζάχαρης. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον όπου η ζάχαρη ήταν σπάνια και πιστεύω ότι πρέπει να την ξανακάνουμε σπάνια.

Ωστόσο, εδώ και 50 χρόνια η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα, κυρίως στα έτοιμα βιομηχανοποιημένα πιάτα. Δεν λέω ότι είναι ένα επικίνδυνο προϊόν αλλά είναι σίγουρα ένα προϊόν που δεν πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολικά. Σήμερα τρώω κάποια γλυκά πράγματα αλλά όλα έχουν αλλάξει πια: όταν έχω μπροστά μου ένα υπέροχο γλυκό τρώω μόνο μερικές κουταλιές, μου αρκεί. Τρώω κάτι γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα και επιπλέον τρώω δύο κομματάκια σοκολάτα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση