HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι τέσσερις φόβοι που «στοιχειώνουν» τις αγορές

Οι τέσσερις φόβοι που «στοιχειώνουν» τις αγορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μετοχές ανά την υφήλιο είχαν ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα έτους. Μπορεί αυτή η εικόνα να αλλάξει αλλά οι φόβοι που συνεχίζουν να στοιχειώνουν τις αγορές δεν έχουν εκλείψει.

Οι μετοχές ενισχύονταν για μία επταετία μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Οι επενδυτές περίμεναν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ταχύτητα, οι καταναλωτές θα αυξήσουν τις δαπάνες τους και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αιτία ή μάλλον αιτίες; Η πορεία της κινεζικής οικονομίας, το φθηνό πετρέλαιο, η αναιμική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα δεμένα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών.

Κίνα

Η Κίνα χάνει το momentum που είχε κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Το 2015 πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, δηλαδή τον χαμηλότερο 25 ετών. Μπορεί η χαλάρωση της ανάπτυξης να μην είναι κάτι νέο, αλλά σε συνδυασμό με την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά της χώρας φαίνεται ότι ταράζει εξαιρετικά τους επενδυτές. Αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που το κινεζικό χρηματιστήριο υποχωρεί, καθώς το ακολουθούν σχεδόν όλες οι αγορές της υφηλίου.

Πετρέλαιο

Πριν από δύο χρόνια το αμερικανικό αργό διαπραγματεύονταν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση της παραγωγής οδήγησε τις τιμές σε πτώση που ξεπερνά το 70% από τον Ιούνιο του 2014 έως και σήμερα, με την τιμή να υποχωρεί και από τα 30 δολάρια. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σ. Αραβία, δεν φαίνονται διατεθειμένες να μειώσουν την παραγωγή τους, κάτι που πιέζει ακόμη περισσότερο τις τιμές. Το μεγάλο ερωτηματικό για τους επενδυτές είναι έως πότε θα κατορθώνουν να επιβιώνουν οι παραγωγοί.

ΗΠΑ

Μέχρι πρότινος αρκετοί επενδυτές εμφανίζονταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η αγορά εργασίας είχε βελτιωθεί και το ΑΕΠ «έτρεχε» με αρκετά καλούς ρυθμούς. Όμως την ίδια ώρα, η μεταποίηση παραμένει αδύναμη, τα εταιρικά κέρδη δεν φαίνεται να «εκτινάσσονται» και όλοι αναρωτιούνται τι σκοπούς έχει η Fed αναφορικά με τα επιτόκια.

Κεντρικές Τράπεζες

Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει καταστεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις οικονομίες. Τον Δεκέμβριο η Fed άλλαξε ρότα και αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και αρκετά χρόνια. Μήπως η Fed βιάστηκε; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους επενδυτές. Άλλωστε την ίδια ώρα η ΕΚΤ αλλά και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη νομισματική πολιτική.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση