HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιους σημαδεύει το νέο ΣΔΟΕ

Ποιους σημαδεύει το νέο ΣΔΟΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημιουργήθηκε το 1997 και εξελίχθηκε, αν και με πολλά παρατράγουδα στην πορεία του, σε φόβητρο για τους επίδοξους φοροφυγάδες. Σήμερα, αλλάζει πρόσωπο και γίνεται κάτι τελείως διαφορετικό που θα ασχολείται με τις ειδικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο λόγος το οποίο σχεδόν από την πρώτη ημέρα των μνημονίων μπήκε στο μάτι των δανειστών ως ένας από τους κρατικούς μηχανισμούς που λειτουργούσε ως μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης στην αγορά. Οι τροϊκανοί θεωρούσαν ότι το σώμα χρησιμοποιούνταν ακόμη και για πολιτικούς εκβιασμούς αλλά και ευνοϊκή μεταχείριση κομματικών γνωστών και φίλων.

Το αποτέλεσμα ήταν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου να συμφωνηθεί το πέρασμα της αρμοδιότητάς του στην ανεξάρτητη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το ΣΔΟΕ έχασε πολλές από τις αρμοδιότητές του, όπως είναι ο προληπτικός έλεγχος και ο έλεγχος πόθεν έσχες, αλλά κρατά άλλες που θα συνεχίσει να εξασκεί με ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους φοροδιαφυγής «υψηλής τεχνολογίας» και «εξειδίκευσης».

Στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει μια πρόταση για το νέο πρόσωπο του ΣΔΟΕ και το ρόλο που θα παίξει τα επόμενα χρόνια στην μάχη για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στο ΣΔΟΕ θα παραμείνουν περίπου 150 υπάλληλοι, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και τα κύρια πεδία ελέγχων στα οποία θα δραστηριοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

– το οικονομικό έγκλημα. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιεί στο συγκεκριμένο πεδίο έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κα.

– το παράνομο εμπόριο όπλων.

– τους διαχειριστικούς ελέγχους. Ο έλεγχος υποθέσεων διαχείρισης επιχειρήσεων στο πλαίσιο διερεύνησης των αδικημάτων υπεξαίρεσης, απιστίας, κατάχρησης θα γίνεται από ειδικό ελεγκτικό τμήμα του ΣΔΟΕ

– απάτη με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις  και παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Στο συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου θα μπουν στο στόχαστρο υποθέσεις κατάχρησης και κακοδιαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, απάτης με κοινοτικά προγράμματα κα.

Να σημειωθεί ότι όλο το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο στο πεδίο της φορολογίας έχει ήδη περάσει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση