HomeΥΓΕΙΑΠαγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Η ευεργετική της επίδράση στο στρες και στις λοιμώξεις

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Η ευεργετική της επίδράση στο στρες και στις λοιμώξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 1986 ο Kevin Zaborney, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Michigan – Flint στις ΗΠΑ, αποφάσισε να καθιερώσει κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Ο Αμερικανός επιστήμονας επέλεξε αυτή την ημέρα καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ένα χρονικό διάστημα που ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι συνήθως οι άνθρωποι έχουν άσχημη διάθεση.

Ο Zaborney συμβούλευσε τους ανθρώπους, παρόλο που δεν πρόκειται για επίσημο εορτασμό, να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, καθώς σύμφωνα με σχετικές μελέτες μια αγκαλιά όχι μόνο από δικούς μας ανθρώπους αλλά και από αγνώστους, έχει ευεργετική δράση όχι μόνο στην ψυχή, αλλά και στο σώμα.

Μια αγκαλιά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μειώνει γενικά τους σωματικούς πόνους και, ειδικότερα, στον γυναικείο πληθυσμό έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη που ευθύνεται για το στρες.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του πανεπιστημίου του Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, η αγκαλιά λειτουργεί ευεργετικά τόσο στο στρες, όσο και στις λοιμώξεις, τόσο πολύ μάλιστα ώστε να αναφέρεται ότι η ρήση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μπορεί να αντικατασταθεί και να γίνει: «Μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Sheldon Cohen, μελέτησαν ένα δείγμα 404 υγιών και ενηλίκων ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις επί 14 συνεχόμενες ημέρες. Σε ερωτηματολόγια καταγράφηκαν οι διαπροσωπικές συγκρούσεις και οι αγκαλιές που ελάμβαναν τα άτομα αυτά το χρονικό διάστημα που συμμετείχαν στην έρευνα.

Στη συνέχεια οι εθελοντές εκτέθηκαν σκόπιμα σε ιό κοινού κρυολογήματος και τα συμπτώματα που παρουσίασαν έγιναν αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Τα σχετικά αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι, όσοι απολάμβαναν κοινωνική υποστήριξη και περισσότερες αγκαλιές, ήταν λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τον ιό.  Οι εθελοντές που είχαν δώσει και είχαν πάρει περισσότερες αγκαλιές παρουσίασαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του κρυολογήματος από τους υπόλοιπους, άσχετα αν είχαν βιώσει στο ίδιο χρονικό διάστημα συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους ή όχι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση