HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοιες ανατροπές φέρνει η μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Ποιες ανατροπές φέρνει η μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μειώνονται από 5% έως και 19%, αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής απόφασης του ΣτΕ και επιστρέφονται, μέσω συμψηφισμού, οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων που έχουν επιβληθεί, σε δικαιοπραξίες που πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο οκτάμηνο.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, που έμεναν αμετάβλητες από το 2007 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν αυξημένους φόρους κατά τις μεταβιβάσεις, ειδικά δε μετά την ελεύθερη πτώση λόγω της κρίσης των εμπορικών τιμών που οδήγησαν και στην κατάρρευση της κτηματαγοράς, δεν επηρεάζουν την καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2015, του οποίου οι δύο τελευταίες δόσεις πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Επηρεάζουν όμως περίπου 20 φόρους και τέλη, που επιβάλλονται στο εξής.

Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Μεταξύ άλλων, οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος σχεδιάζεται να αντικαταστήσει από φέτος (2016) τον ΕΝΦΙΑ, μέσω της υιοθέτησης του νέου συστήματος των εμπορικών τιμών, που στόχο έχει την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες και με βάση τις προβλέψεις του οποίου στα δημόσια ταμεία πρέπει να εισρεύσει και το 2106 ποσό ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τις οποίες, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών που υπεγράφη χθες, θεσπίζονται εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που αφορούν όλη την επικράτεια και με βάση τις οποίες:

* στις ισχύουσες τιμές από 400-650 ευρώ δεν υπάρχει καμία μεταβολή

* στις τιμές από 4.050 έως και 8.800 ευρώ επίσης δεν υπάρχουν μεταβολές

* σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης μειώνονται οι ισχύουσες τιμές από 5% έως και 19%.

Φόροι και αντικειμενικές αξίες

Mε βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογίζονται στο εξής όλοι οι φόροι στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, στα ενοίκια των κατοικιών, τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων.

Με δεδομένη εξάλλου την αναδρομικότητα της εν λόγω απόφασης, από τις 21 Μαΐου 2015, θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν και όλοι οι φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και αγορών που καταβλήθηκαν στο μεσοδιάστημα, ενώ αλλαγές αναμένονται και στα δημοτικά τέλη.

Τα στελέχη πάντως του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι επιστροφές φόρων δεν πρόκειται να γίνουν, αλλά όταν ολοκληρωθούν οι νέες εκκαθαρίσεις η θετική διαφορά θα συμψηφίζεται με τυχόν μελλοντικές οφειλές των φορολογουμένων.

Αλλαγή κλιμακίων

Οι μειώσεις των τιμών οδηγούν σε αλλαγή των κλιμακίων και των συντελεστών με τους οποίους θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί και για το 2016.

Με δεδομένη εξάλλου και τη δέσμευση της κυβέρνησης για θέσπιση ελαφρύνσεων στους μικροϊδιοκτήτες και με στόχο να βγει ο τελικός «λογαριασμός», ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όσον αφορά τον νέο φόρο, με το βασικότερο να προβλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις στους «κατέχοντες».

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση