HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι υπολογιστές θα πληρώσουν για την «πειρατεία»

Οι υπολογιστές θα πληρώσουν για την «πειρατεία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην αγορά πληροφορικής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό τέλος στους υπολογιστές και τα tablets ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική «πειρατεία».

Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που επιγράφεται «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά και άλλα πολιτιστικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας» καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρύνει με ειδικό τέλος 2% επί της αξίας κάθε υπολογιστή και με 4% κάθε tablet για τα πνευματικά δικαιώματα.

Στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο για ένα εντελώς παράλογο μέτρο που θα πλήξει μια δραστηριότητα περιορισμένων περιθωρίων μικτού κέρδους.

Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) χαρακτηρίζει ως «νομικό εξάμβλωμα» το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου και σημειώνει:

«Χωρίς συζήτηση, δίχως την αποστολή ερωτημάτων, χωρίς τη συγκρότηση ομάδων εργασίας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο αποφασίσθηκε η ανάρτηση στο διαδίκτυο του νομικού αυτού εξαμβλώματος, προσχηματικά σε περίοδο εορτών και για ελάχιστο χρονικό διάστημαώστε να ονομασθεί, κατ «ευφημισμόν» δημόσια διαβούλευση! Η διαύγεια, η δημοκρατικότητα, το κοινωνικό συμφέρον, η πολιτιστική δημιουργία δεν υπήρξαν ποτέ το ισχυρό σημείο αυτού του ιδιότυπου Οργανισμού αλλά παραμένει απορίας άξιον γιατί οι συντάκτες του «νομοσχεδίου» στρεβλώνουν την Οδηγία παρεμβάλλοντας αυθαίρετα διατάξεις, που αντιστρατεύονται την κοινοτική νομοθεσία, υπονομεύουν τις πρόνοιες της Οδηγίας για την προστασία των δημιουργών και «νομοθετούν» διακρίσεις μεταξύ των Οργανισμών».

Καταλήγοντας η ΑΕΠΙ αναφέρει πως «ότι δεν κατάφερε η Χούντα – λυσσώδης αντίπαλος της ΑΕΠΙ – θα το επιτύχει η «πρώτη φορά Αριστερά!!!».

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση