HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑDeals ύψους 7 δισ. ευρώ αναμένονται φέτος στην Ελλάδα

Deals ύψους 7 δισ. ευρώ αναμένονται φέτος στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαγορές και συγχωνεύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ αναμένει για φέτος η PricewaterhouseCoopers, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί έγκαιρα και ομαλά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, «η αγορά είναι πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Τα πολύ μικρά μεγέθη των καθαρά ελληνικών συναλλαγών και τα ελάχιστα διεθνή deals δίνουν το στίγμα. Το 2016 δείχνει δυναμικότερο με τρεις αποκρατικοποιήσεις προς ολοκλήρωση, τις τράπεζες να συνεχίζουν τις αποεπενδύσεις τους και τουλάχιστον δύο μεγάλα deals. Απαραίτητο για την ενίσχυση της ορμής είναι η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.»

Ειδικότερα, «κλεισμένα» θα πρέπει να θεωρούνται η πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, καθώς και η σαρακονταετής σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία της Fraport. Φέτος εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και της Αστήρ Παλάς.

Ακόμη, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση των εταιριών Σάνη Resort και Ikos Resort που ανήκουν στον όμιλο Oaktree, ενώ πιθανή είναι η ολοκλήρωση της πώλησης από τη Frigoglass του κλάδου υαλουργίας και πλαστικών κιβωτίων στην εταιρία GZ Industries.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα εξαγοράς της Forthnet από το σχήμα Vodafone- Wind.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάριος Ψάλτης, διευθύνων συμβουλος της PwC τόνισε ότι, «η ελληνική οικονομία είναι κάτω από μεγάλη πίεση αλλά δείχνει αντοχή. Το 2015 ήταν από συναλλακτικής πλευράς Anno Horibilis για την χώρα και αναμφισβήτητα μείωσε της εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα θετικά. Το πλέον όμως απαραίτητο στοιχείο για επενδύσεις είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και την χώρα γενικότερα».

Σημειώνεται ότι το 2015 έγιναν 29 μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις σδτη χώρα μας, αξίας 1,4 δισ. ευρώ, περίπου 30% χαμηλότερα από το 2014. Όπως αναφέρει η PwC, η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα. Μέσα στο 2015 πραγματοποιήθηκαν δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls και υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση