HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧαμηλότερη εισφορά για τρία χρόνια θα πληρώνουν νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες

Χαμηλότερη εισφορά για τρία χρόνια θα πληρώνουν νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η  ελάφρυνση των νέων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί γιατροί) για τα τρία πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους είναι η μόνη σίγουρη αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα θα καθιερωθεί μια χαμηλότερη κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες. Δηλαδή θα τεθεί το όριο των 468 ευρώ το μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ ( από 117 ευρώ), όπως προβλέπεται για τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία των αγροτών. Παράλληλα για αυτή την κατηγορία, οι αυξήσεις των εισφορών έως 20% του πραγματικού εισοδήματος θα εφαρμοστούν σταδιακά σε τρία χρόνια, όπως προβλέπεται για τους αγρότες, έως ότου η εισφορά

 Ο υπουργός ζήτησε προτάσεις

Ο κ. Κατρούγκαλος στη σημερινή  σύσκεψη της μικτής επιτροπή που θα αποφασίσει ελαφρύνσεις για τους κλάδους που πλήττονται υπέρμετρα ζήτησε από τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών να φέρουν προτάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Παρασκευής για θέσπιση πλαφόν στα  υψηλότερα εισοδήματα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης έχει ήδη προτείνει να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο 9πλάσιο, 8πλάσιο, 7πλάσιο, 6πλάσιο, 5πλάσιο και 4πλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468,86 ευρώ).

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση