HomeLife & StyleΠέθανε ο σπουδαίος Bρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν

Πέθανε ο σπουδαίος Bρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν, στα 69 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός από τον ρόλο του ως κακός στο πρώτο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», ενώ έπαιξε και τον Καθηγητή Σνέιπ, στην σειρά Χάρι Πότερ.

Από το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει»

RICKMAN1

Ως καθηγητής Σνέιπ, στις ταινίες του Χάρι Πότερ

RICKMAN2

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους ηθοποιούς παγκοσμίως, με εξαιρετικούς ρόλους στο ενεργητικό του, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο.

Ο Ρίκμαν «πηδούσε» από την κωμωδία στο δράμα με εξαιρετική ευκολία. Οι παλιότεροι τον θυμούνται από την βρετανική τηλεοπτική σειρά Ρωμαίος και Ιουλιέτα όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1978.

Η μεγάλη του ευκαιρία για διεθνή καριέρα του δόθηκε με το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» τo 1988, όπου θα χαραχτεί στη μνήμη του σινεφίλ κοινού. Μια από τις εξαιρετικές του ταινίες, όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι και το Truly, Madly, Deeply μια ερωτική κομεντί όπου υποδύεται ένα φάντασμα.

Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους ρόλους του όμως διεθνώς για τα παιδιά της δεκαετίας του ’80, για τον οποίο κέρδισε και το βραβείο BAFTA (το βρετανικό Όσκαρ) το 1991, είναι το «Ρομπέν των Δασών» στο οποίο υποδύεται τον Σερίφη του Νότινχαμ. Οι διάλογοι και οι ατάκες του, έκλεψαν την παράσταση από τον Κέβιν Κόστνερ.

Εξαιρετικός και στο Λογική και Ευαισθησία του Ανγκ Λι, με ζευγάρι του μια πολύ νεαρή τότε Κέιτ Γουίνσλετ.

Για όλους τους Βρετανούς άνω των 20 όμως, ο ρόλος του Άλαν Ρίκμαν στο Love Actually, την ταινία σταθμό της βρετανικής παράδοσης των ερωτικών κομεντί, που οι Βρετανοί βλέπουν κάθε Χριστούγεννα, είναι καθηλωτικός.

https://www.youtube.com/watch?v=DM4UZhQN0VY

Ο Ρίκμαν υποδύεται τον σύζυγο της Emma Thompson που πάει να την απατήσει με την νεαρή βοηθό του στο γραφείο.

Η τελευταία του παρουσία ήταν ως βασιλιάς King Louis στην ταινία A Little Chaos, το 2015, όπου ξαναβρέθηκε στην σκηνή με την Κέιτ Γουίνσλετ.

Φυσικά παραμένει μεγαλύτερη του διεθνής επιτυχία το Harry Potter όσον αφορά την διεθνή του αναγνώριση στον κινηματογράφο, όμως η Βρετανία θρηνεί έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς ηθοποιούς της.

https://www.youtube.com/watch?v=FBsy-eAS0x8

Από την θεατρική εκδοχή του Dangerous Liaisons, μέχρι και τις τελευταίες παραστάσεις, o Rickman ήταν για δεκαετίες μέλος του Royal Shakespeare Company, έπαιξε Ίψεν μαζί με την Φιόνα Σο, αλλά και σύγχρονο θέατρο, σκηνοθετώντας στη σκηνή του Almeida Theatre.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση