HomeΥΓΕΙΑ«Θερίζει» η γρίπη: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 22 ασθενείς σε ΜΕΘ

«Θερίζει» η γρίπη: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 22 ασθενείς σε ΜΕΘ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεβαίνει σταθερά το κύμα της γρίπης στην Ελλάδα, με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να αναφέρουν ότι πλέον η χώρα εισήλθε σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και πέντε θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι όμως άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Καμία μετάλλαξη, κυρίαρχο το πανδημικό στέλεχος της γρίπης

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης, αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, αλλά σε άλλη συχνότητα.

Φέτος από την πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ φαίνεται ότι επικρατεί η γρίπη Α και κυρίως το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1). Πρόκειται για το στέλεχος που είναι το κυρίαρχο και στην Ευρώπη -τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή- ενώ κατά τους επιστήμονες ήταν και αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης, οπότε ήταν μεγάλες οι πιθανότητες επανακυριαρχίας του Α(Η1Ν1).

Αναμένονται σοβαρά περιστατικά γρίπης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και, κατά συνέπεια, αναμένεται να συνεχιστεί και η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Μέχρι τώρα, ο καλός καιρός ήταν αποτρεπτικός για την εξάπλωση της γρίπης, όμως το κρύο αποτελεί ισχυρό σύμμαχό της. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, γι’ αυτό  και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Μέτρα προφύλαξης

Τα κύρια μέτρα για την  αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

– Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Είναι σημαντική η απομόνωση του ασθενή και η αποφυγή συγχρωτισμού για όσους έχουν σύμπτωμα γρίπης.

– Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο ημέρες), χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές της γρίπης.

– Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση