HomeLife & StyleΑυτό το νησί το διεκδικούν 2 χώρες αφήνοντας επάνω του μπουκάλια αλκοόλ

Αυτό το νησί το διεκδικούν 2 χώρες αφήνοντας επάνω του μπουκάλια αλκοόλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Βόρεια Αρκττική βρίσκεται το άγονο και έρημο νησί Χανς.

Το ακατοίκητο νησί του μισό τετραγωνικού μιλίου, το οποίο σημειωτέον δεν έχε καμία αξία σε ότι αφορά φυσικούς πόρους, έχει γίνει πεδίο… διαμάχης για δυο χώρες. Το διεκδικούν και οι δυο με τρόπο ιδιόμορφο.

Ο λόγος για τον Καναδά και τη Δανία.

NHSI1

Αυτός ο μουντός βράχος, το νησί Χανς, βρίσκεται στη μέση Στενών Νέαρς, πλάτους 22 μιλίων, το οποίο χωρίζει τη Γροιλανδία (αυτόνομη επικράτεια της Δανίας), με τον Καναδά. Βάσει του Διεθνούς Δικαίου τα εθνικά ύδατα κάθε κράτους εκτείνονται σε απόσταση μέχρι και 12 μιλίων από τις ακτές του.

Ως εκ τούτου, το νησί Χανς βρίσκεται, τεχνικά, ανάμεσα στα δανέζικα και τα καναδικά ύδατα. Παρόλα αυτά, στον Παγκόσμιο Ατλαντα αναφέρεται ότι το νησί, με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Κοινωνίας των Εθνών το 1993, αποτελεί δανέζικο έδαφος! Ωστόσο, η Κοινωνία των Εθνών διαλύθηκε τη δεκαετία του 1930 και αντικαταστάθηκε από τον ΟΗΕ, η απόφαση για το νησί Χανς, όπως σημειώνει το Business Insider έχει από ελάχιστη έως καθόλου σημασία.

Μεσολάβησε ο Β’ΠΠ και ο Ψυχρός Πόλεμος και κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα του νησιού Χανς, ώσπου το 1984…Το 1984, λοιπόν, ο Δανός υπουργός για τη Γροιλανδία επισκέφθηκε το νησί και τοποθέτησε μια δανέζικη σημαία. Στη βάση της σημαίας άφησε ένα σημείωμα που έγραφε «Καλωσήρθατε στο δανέζικο νησί», μαζί με ένα μπουκάλι μπράντι.

NHSI2

Γροιλανδία και Δανία εξακολουθούν να διαφωνούν για την κυριότητα του νησιού Χανς, ωστόσο, δεν δείχνει η μια χώρα στην άλλη τα δόντια της φοβερίζοντάς την με την στρατιωτική της δύναμη. Απλά, με πολύ χιούμορ συνεχίζουν τον «πόλεμο του… ποτού».

Ο Πίτερ Τάξο Τζένσεν, ο Δανός πρέσβης στις ΗΠΑ, έχει πει ότι «όταν οι Δανοί στρατιωτικοί πηγαίνουν εκεί, αφήνουν ένα μπουκάλι Schnapps (ενός ποτού που στηρίζεται στο τζιν και έχει διάφορες γεύσεις φρούτων) και ένα σημείωμα που γράφει »καλώς ήλθατε στον Καναδά»».

Μάλιστα, στα σκαριά βρίσκεται και ένα σχέδιο βάσει του οποίου το νησί Χανς θα μπορούσε να αποτελέσει κοινό έδαφος των δύο χωρών το οποίο θα διαχειρίζονται καναδικοί και δανέζικοι όμοροι (του νησιού) δήμοι.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση