HomeΥΓΕΙΑΤα πολλά ροφήματα με ζάχαρη ανεβάζουν την πίεση

Τα πολλά ροφήματα με ζάχαρη ανεβάζουν την πίεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών και φρουτοποτών με ζάχαρη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, με την πίεση να αυξάνεται κατ’ αναλογία με τα κουτάκια που πίνει κανείς την ημέρα, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Hypertension», περισσότερα από 355 ml φρουτοχυμού με προσθήκη ζάχαρης ή ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετά για να αρχίσει να αυξάνεται η πίεση.

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαταραχή παραμένει άγνωστος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πολλή ζάχαρη στο αίμα διαταράσσει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα αλάτων στο σώμα.

Τα αντίστοιχα ροφήματα και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη δεν φέρουν ανάλογο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών φάνηκε να μειώνει κάπως – αν και λίγο – την αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά την καφεΐνη που περιέχεται σε πολλά αναψυκτικά, αυτή δεν φάνηκε να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), η οποία εκδίδει την συγκεκριμένη ιατρική επιθεώρηση, λέει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία κουτάκια αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.696 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, ΗΠΑ και Βρετανίας. Σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιστάσεις, οι εθελοντές κατέγραψαν αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν, ενώ έδωσαν και δείγματα ούρων. Επιπλέον, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι εθελοντές έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα, κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη στην διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από τη διατροφή τους σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη – η διαφορά μεταξύ τους ήταν κατά μέσον όρο 397 θερμίδες την ημέρα.

Για κάθε έξτρα κουτάκι ροφήματος με ζάχαρη που έπιναν οι εθελοντές, η μέση συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση) παρουσίαζε αύξηση κατά 1,6 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) και η μέση διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός στην μέτρηση) κατά 0,8 mmHg.

Επιπλέον, οι εθελοντές που έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη έτειναν να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αποκτούν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαν Τζ. Μπράουν, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο.

Και πρόσθεσε πως το πρόβλημα μπορεί να εντείνει η αυξημένη κατανάλωση άλατος, η οποία επίσης παρατηρήθηκε μεταξύ των εθελοντών της νέας μελέτης οι οποίοι κατανάλωναν καθημερινά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρη.

Σημειώνεται ότι οι μέσες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση υπολογίσθηκαν αφού πρώτα ελήφθησαν υπ’ όψιν οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως η παχυσαρκία και η αυξημένη κατανάλωση άλατος.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση