HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιούνκερ: Η υπομονή μας δοκιμάστηκε από την Ελλάδα

Γιούνκερ: Η υπομονή μας δοκιμάστηκε από την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναν απολογισμό του 2015 και των επιπτώσεων που είχαν στην αλληλεγγύη εντός της Ευρωζώνης γεγονότα όπως η ελληνική κρίση και το προσφυγικό, πραγματοποιεί με άρθρο του στο Project Syndicate, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική κρίση, οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, οι κόντρες και η τελική συμφωνία καλύπτουν το πρώτο μέρος του άρθρου του κ. Γιούνκερ, με το προσφυγικό να συμπληρώνει το υπόλοιπο.

Η Ελλάδα κούρασε…

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ελληνική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σε όλη την Ε.Ε. Από την αρχή του έτους οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Χάθηκε πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη. Οι γέφυρες κάηκαν. Ακούστηκαν λόγια τα οποία δεν μπορείς εύκολα να τα πάρεις πίσω. Είδαμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να αντιμάχονται μεταξύ τους.

Εν συνόλω η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο. Και μόνο όταν φθάσαμε στο έσχατο σημείο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος τα μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, ελήφθησαν δεσμεύσεις, εφαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται. Το σημαντικό σημείο είναι, πλέον, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με ένα Νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων αλλά και μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα (σ.σ.: της χώρας) σε αυτό το μακρύ ταξίδι».

Η προσφυγική κρίση

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν η κρίση στο προσφυγικό εξακολουθεί να απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται σε όλες τις προσπάθειες της Κομισιόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει γι’ αυτό.

Και σε αυτό το θέμα η παρουσία της Ελλάδας εμφανής, με τον κ. Γιούνκερ να τονίζει ότι «σύνοδο ανά σύνοδο, οι ηγέτες υποστήριζαν ότι θα στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Όμως πέρναγαν εβδομάδες χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, χωρίς να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις. Αντίθετα ξεκίνησε ένα «παιχνίδι αλληλοκατηγοριών», ένας αγώνας όπου κυβερνήσεις υποβάθμιζαν το σύστημα παροχής ασύλου και πολιτικοί, από την αριστερά έως τη δεξιά, που επέλεξαν τον λαϊκισμό, ο οποίος το μόνο που φέρνει είναι θυμό και όχι λύσεις».

Ο κ. Γιούνκερ δεν διστάζει να παραλληλίσει την προσφυγική κρίση με την κρίση που ξέσπασε στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2010, υποστηρίζοντας ότι «τότε οι κυβερνήσεις πίστεψαν ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σε εθνικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα οποία, όπως γνωρίζουμε τώρα πια, χρειάζονταν συλλογική αντιμετώπιση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, δηλώνει ότι «η Ευρώπη είναι η αγάπη της ζωής μου. Αυτή η γενναία ήπειρος. Με τους ευγενικούς ανθρώπους. Ένα μέρος που θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές και δίκαιο. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτήν τη φήμη. Πρέπει να δείξουμε την αντίστασή μας.

Η ενοποίηση της Ευρώπης είναι δυσλειτουργική και μερικές φορές άδικη. Δεν βρίσκουμε τον σωστό βηματισμό από την αρχή. Αλλά εάν έπρεπε να περιγράψω την Ευρώπη με μία λέξη θα έλεγα ότι αυτή είναι η «διαφύλαξη». Ουσιαστικά είμαστε πιο δυνατοί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μαζί, θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν. Θα επικρατήσουμε και το 2016. Και θα επιτύχουμε τον θρίαμβο».

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση