HomeΚΡΗΤΗΟ δήμαρχος Αμφίπολης στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ο δήμαρχος Αμφίπολης στο Οροπέδιο Λασιθίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος επισκέφθηκε τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη. Η επίσκεψη του δημάρχου Αμφίπολης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών-συνεργασιών που γίνονται, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, για την σύσταση του πανελλαδικού δικτύου των δήμων με τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Όπως είναι γνωστό το διάστημα αυτό συστήνεται το δίκτυο των δήμων της χώρας που στις περιοχές τους αναπτύχθηκαν αρχαίοι πολιτισμοί με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη τους σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο, εντός και εκτός συνόρων, με σκοπό την παραγωγή πολιτισμού καθώς και την παράλληλη προβολή του παραδοσιακού πρωτογενή τομέα, (για άμεση διάθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων).

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει τον συνάδελφο του δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο  στην πλατεία Ευρώπης και στο Δικταίον Άντρον, όπου ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει προβλέψει ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2016 για ολοκλήρωση των ανασκαφών του σπηλαίου σε συνεργασία με την Εφορεία αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου, που σταμάτησαν το 1899  υπό τον Διευθυντή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής D.G.Hogarth.  Στα πλαίσια της ανάδειξης τοπικών προϊόντων έγινε επίσκεψη και στον αγροτικό συνεταιρισμό του Οροπεδίου όπου ο διευθυντής του Θοδωρής Μουδάτσος ανέλαβε την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πρότυπου τυροκομείου στο Καμινάκι. Μάλιστα ο δήμαρχος Αμφίπολης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία παραγωγής των φημισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων-τυριών του συνεταιρισμού που παράγονται από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που προσφέρουν κτηνοτρόφοι μέλη του συνεταιρισμού. Ο δήμαρχος Αμφίπολης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής των προϊόντων αλλά και για την μοναδική-όπως είπε- γεύση τους.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον ομόλογο του δήμαρχο και να επισφραγίσει το πλαίσιο συνεργασίας που εξελίσσεται μεταξύ του δικτύου των δήμων με τους αρχαιότερους πολιτισμούς, και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την προβολή-υποστήριξη και ανάπτυξη της  παραγωγής  πολιτισμού και τουρισμού των περιοχών αυτών που διαθέτουν μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία και τόπους.

Ο δήμαρχος Κώστας Μελίτος υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες είχε ξεναγήσει τον Γιάννη Στεφανάκη εντός του μοναδικού αρχαίου ταφικού συμπλέγματος της Αμφιπόλεως  (τύμβος Καστά) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μετά από πολύχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο κος Μελίτος με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου πρόσφερε στον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη αντίγραφα από ευρήματα της αρχαίας Αμφίπολης ενώ ο τελευταίος δώρισε το παραδοσιακό καλάθι του Λασιθίου με το σύνολο των φημισμένων αναγνωρισμένης αξίας  τοπικών προϊόντων της περιοχής  καθώς και την μελέτη του αρχαιολόγου Δρ. Αντώνη Βασιλάκη για το σπήλαιο του Δία και της Ευρώπης το Δικταίον Άντρον.

Διαφήμιση
Διαφήμιση