HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑTo facebook μας κάνει πιο στενόμυαλους, λέει νέα έρευνα

To facebook μας κάνει πιο στενόμυαλους, λέει νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To Facebook ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις των χρηστών, επειδή τείνουν να αναζητούν ειδήσεις και απόψεις που συμπίπτουν με τις δικές τους απόψεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί κάτι σαν ένα «δωμάτιο με ηχώ» στο οποίο ένα δίκτυο από ανθρώπους με ίδιες ιδέες, μοιράζονται αμφιλεγόμενες θεωρίες, μεροληπτικές απόψεις και επιλεκτικές ειδήσεις, σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα ψυχολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε προκατάληψη που μπορεί να υπάρχει απλώς επαναλαμβάνεται από τους διαδικτυακούς τους φίλους, αδιαμφισβήτητη και γίνεται αποδεκτή ως γεγονός.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο κοινές ιδέες, κοινοποιούνται και ενισχύονται, μπορεί να εξηγήσει το πώς ορισμένα φαινόμενα, γίνονται ευρέως διαδεδομένα, όπως το φαινόμενο οτι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνείται να αποδεχτεί ως πραγματικότητα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αυτό έρχεται σε βάρος της ποιότητας των πληροφοριών γιατί οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των μεροληπτικών αφηγήσεων υποκινούμενων από αβάσιμες φήμες, δυσπιστία και παράνοια», πρόσθεσαν οι επιστήμονες της έρευνας.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το πρόβλημα των αναξιόπιστων πληροφοριών θα είναι σαν ένας ιος στο διαδίκτυο που θα εξαπλωθεί ραγδαία και θα γίνει τόσο σοβαρό, ώστε ήδη έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές απειλές από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση