HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣόρος: Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές θυμίζουν την οικονομική κρίση του 2008

Σόρος: Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές θυμίζουν την οικονομική κρίση του 2008

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν μια μεγάλη κρίση και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, προειδοποιεί ο μεγαλοεπενδυτής δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος βλέπει ομοιότητες των σημερινών αναταραχών με την κρίση του 2008.

Το οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα, ο Σόρος είπε ότι η Κίνα «παλεύει» να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταβιβάζει τα προβλήματα στις υπόλοιπες αγορές.

«Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε κρίση. Κοιτάω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση του 2008» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τις αναδυόμενες αγορές η επιστροφή στα θετικά επιτόκια.

Υπό πίεση οι μεγάλες αγορές

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών, νομισμάτων και εμπορευμάτων βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, ήδη από την πρώτη εβδομάδα του έτους, κι ένα αδύναμο γουάν αυξάνει τις ανησυχίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, καθώς αυτή προσανατολίζεται προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, μειώνοντας τις επενδύσεις και τη μεταποίηση.

Περίπου 2,5 τρις δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί φέτος (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή νέα πτώση 7% στο κινεζικό χρηματιστήριο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση