HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος επηρεάζει τη διεθνή οικονομία

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος επηρεάζει τη διεθνή οικονομία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εννέα παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2016 αναλύονται σε εκθέσεις των UBS και Berenberg. Ένας από αυτούς είναι και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα η αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι αναλυτές προβλέπουν μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης με προπομπό τις ΗΠΑ, μη περαιτέρω χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Οι κομβικοί παράγοντες είναι:

  1. Ελλάδα. Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται η αξιολόγηση του προγράμματος. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να τονώσουν τη ρευστότητά τους, μειώνοντας τον ELA και αυξάνοντας τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου η ΕΚΤ να κάνει πάλι αποδεκτά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί προχωρήσει σε αυτή την απόφαση πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αναφορικά δε με την αγορά ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτή δεν εξαρτάται μόνον από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Mετά την αξιολόγηση αναμένονται οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και θεωρείται απίθανη η μείωση της ονομαστικής του αξίας. Ωστόσο, πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι η επιμήκυνση της διάρκειας και η μείωση των επιτοκίων. Επίσης, μπορεί να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  1. Πληθωρισμός Ευρωζώνης. Αναμένονται ανακοινώσεις στις 5 και 29/1, στις 29/2 και την 31η Μαρτίου. Οι αντίστοιχοι δείκτες της Βρετανίας δημοσιεύονται στις 19/1, στις 16/2 και στις 22 Μαρτίου. Ενδεχομένως, να υπάρξει άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ προβλέπεται σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου από 14/10/ 2015 έως 15/1/ 2016.
  2. Δημόσιο χρέος. Το πρώτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη αναμένονται εκδόσεις ισοδύναμες με το 44% των νέων τίτλων της τελευταίας διετίας. Θα προέλθουν δε από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Φινλανδία και ίσως Πορτογαλία.
  3. Πορτογαλία. Πιθανώς εντός του α΄ τριμήνου να αναβαθμίσουν τη δανειοληπτική της ικανότητα τουλάχιστον δύο από τους οίκους Fitch, Moodys και S&P. Επίσης, αναμένεται ο προϋπολογισμός με έμφαση στις δεσμεύσεις για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενώ στις 24 τρέχοντος διεξάγονται προεδρικές εκλογές.
  4. Ισπανία. Στις 13η Ιανουαρίου δίνεται εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια, τότε προκηρύσσονται εκλογές εντός διμήνου.
  5. Ιρλανδία. Επίκεινται εκλογές πριν από τις 8 Απριλίου.
  6. Βρετανία. Κρίσιμο θεωρείται το δημοψήφισμα για έξοδο ή παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Εάν μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την αναδιαπραγμάτευση των σχέσεών τους στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, τότε το δημοψήφισμα ίσως διεξαχθεί τον Ιούνιο, ειδάλλως στα μέσα Οκτωβρίου.
  7. 8. Κίνα. Αναμένονται ανακοινώσεις περί συναλλαγματικών διαθεσίμων στις 7 Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Κατά την UBS, προβλέπεται συνέχιση των κεφαλαιακών εκροών και το 2016 μετά τα 400 δισ. δολάρια μείωση στα διαθέσιμα του 2015. Η Berenberg προβλέπει και περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και, τέλος,
  8. 9. Κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με προβλέψεις των UBS και Berenberg, δεν θα προβεί σε νέα χαλάρωση, ενώ η Fed στις συνεδριάσεις της τον Ιανουάριο (27/1) και τον Μάρτιο (16/3) θα επικεντρωθεί στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Kathimerini.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση