HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜαραθώνιος για το Ασφαλιστικό -Η κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους για να πάει στην ψηφοφορία

Μαραθώνιος για το Ασφαλιστικό -Η κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους για να πάει στην ψηφοφορία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι διπλό: από τη μία προσδοκά να κάμψει τις ενστάσεις που εγείρουν οι δανειστές.

Και από την άλλη, δίνει αγώνα για να αποκομίσει, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Για τους λόγους αυτούς, το Μέγαρο Μαξίμου τα δίνει όλα και εκπονεί έναν συνολικότερο πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει πανστρατιά επαφών από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να παλέψουν με τις αντιλήψεις των τεχνοκρατών του κουαρτέτου.

Κρίσιμο τετ α τετ Τσακαλώτου-Σόιμπλε

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κρίσιμο τετ α τετ που θα έχει –όπως πρώτο έγραψε χθες το iefimerida.gr- στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Ο κ. Τσακαλώτος, θα μεταβεί στο Βερολίνο και η εν λόγω συνάντηση έρχεται να «κουμπώσει» στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που ξεκινά ο υπουργός. Με δεδομένο άλλωστε ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών προοιωνίζονται σκληρές, το ασφαλιστικό είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος. Όλες οι πληροφορίες συνηγορούν στο γεγονός ότι το «μενού» της συζήτησης θα αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και πιθανότατα το θέμα του Χρέους.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Κατρούγκαλος

Στο Βερολίνο όμως θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο 8-10 Ιανουαρίου και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του και συνδικάτα, ενώ στις 14-16 Ιανουαρίου, ο υπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου και θα πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύνοδος του ΟΟΣΑ.

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο στη βουλή

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ολοκλήρωσε τον εγχώριο κύκλο επαφών, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αλλά και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Βούληση της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή ως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Στο… κυνήγι των συμμαχιών τέλος, δεν αποκλείεται να μπει και ο ίδιος ο  πρωθυπουργός «αν αυτό κριθεί αναγκαίο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, πως η προστασία των κύριων συντάξεων παραμένει  «κόκκινη γραμμή». Έτσι, κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι δεν θα προηγηθούν της επίσκεψής του στο Νταβός, επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση