HomeCity GuideΝτοστογιέφσκι και Αριστοφάνης οι νέες παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης για το 2016

Ντοστογιέφσκι και Αριστοφάνης οι νέες παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης για το 2016

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Φ. Ντοστογιέφσκι

 και ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στις 9:00 το βράδυ στην αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων «Το Όνειρο Ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Γλύκας Στόιου, πρωτότυπη μουσική Νικόλας Πιπεράς, με τους Αγγελική Καρακαξίδου, Νικόλα Πιπερά, Γλύκα Στόιου.

«Είμαι ένας άνθρωπος γελοίος. Το ξέρω ότι είμαι γελοίος. Τώρα με λένε και τρελό».

ΦΩΤΟ 1Κάπως έτσι ξεκινάει «Το Όνειρο Ενός Γελοίου», ένα από τα ωραιότερα διηγήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτυπώνει μέσα από μια σύνθεση και σύγκρουση αντιθέσεων το όραμα του Ντοστογιέφσκι για μια κοινωνία απαλλαγμένη από το κακό.

Ο Γελοίος (αντι) ήρωας του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα μάς μεταφέρει στο φανταστικό κόσμο του ονείρου για να μας αποκαλύψει τη μεγάλη, την πανανθρώπινη, τη μοναδική αλήθεια της ζωής: την αγάπη.

Το όνειρο γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη, η κοινωνία διαφθείρεται, τα ανθρώπινα πάθη έρχονται στο προσκήνιο και η πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι αποκαλύπτει τη φιλοσοφία του Ντοστογιέφσκι για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας από τις απαρχές του κόσμου ως τις μέρες μας.

Με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και με όλα τα εκφραστικά τους μέσα, οι ηθοποιοί παρουσιάζουν δραματοποιημένο το λογοτεχνικό αυτό αριστούργημα, το οποίο εξακολουθεί να συγκινεί με την αλήθεια, το χιούμορ και τη γλαφυρότητα του, αν και δημοσιευμένο το 1877.

ΦΩΤΟ 2Η δεύτερη παραγωγή είναι ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων ολόκληρης της Κρήτης από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου σε διασκευή για τα παιδιά – σκηνοθεσία Γλύκας Στόιου, μάσκες  Βαΐτσα Παπαζήκου, με τους Αγγελική Καρακαξίδου, Γλύκα Στόιου.

Μία ιστορία που έρχεται από την αρχαία Αθήνα στην Κρήτη για να ξεσηκώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

Ο «Πλούτος» είναι το τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη, πάντα επίκαιρο, πολύ περισσότερο σήμερα που η χώρα μας ταλανίζεται από την οικονομική φουρτούνα.

Ο περίφημος ποιητής της αρχαίας αττικής κωμωδίας σατιρίζει εδώ την άνιση κατανομή των αγαθών και την κατάχρηση του πλούτου.

Τι είναι σωστό και τι λάθος; Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται την υλική ευημερία και ποιοι όχι; Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο;

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη θέτει θεμελιώδη ερωτήματα για τη διαχείριση των υλικών αγαθών, την ηθική ανατροφή των νέων και τον τρόπο που η ανθρώπινη κοινωνία είναι δομημένη από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας.

Χορηγός Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων3277347022158235656

Διαφήμιση
Διαφήμιση