HomeΥΓΕΙΑΜέθοδος R.A.D.A.R. και Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέθοδος R.A.D.A.R. και Μαθησιακές Δυσκολίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της μεθόδου R.A.D.A.R., που χρησιμοποιείται στο Κέντρο Ανάγνωσης και Μαθησιακών Δυσκολιών με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο κ. Γιάννη Ασλανίδη, στη διάγνωση και θεραπεία πιθανών μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη είναι η πρώτη φορά που μία διεπιστημονική ομάδα τόσο πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων στεγάστηκε κάτω από την ίδια στέγη αφενός και αφετέρου διαθέτει ένα πρωτότυπο μηχάνημα, το R.A.D.A.R., το οποίο είναι φτιαγμένο εδώ στην Κρήτη, κάτι που σημαίνει πολλά.

“Το R.A.D.A.R. Έρχεται σαν ένας μαγνητικός τομογράφος του λόγου. Μπορούμε να βγάλουμε καταρχήν μια διάγνωση, αλλά και να παρακολουθήσουμε τη θεραπεία, κάνοντας r.a.d.a.r. Του λογοθεραπευτή, του ψυχολόγου και όλων των άλλων ειδικοτήτων, που ασχολούνται με το θέμα” επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κ. Ασλανίδης επίσης τονίζει ότι η μέθοδος αυτή βοηθάει στο να αντιμετωπίζεται η περίπτωση κάθε παιδιού ξεχωριστά, έχοντας με αυτόν τον τρόπο μία ενδελεχή και αντικειμενική αξιολόγηση της πορείας της θεραπείας από τον ειδικό.

Για μία μέθοδο εύκολη, γρήγορη και φιλική προς τον κάθε αναγνώστη κάνει λόγο και ο ερευνητής Βασίλης Ανδρεαδάκης, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό πράγμα που έχει να κάνει ο αναγνώστης είναι να διαβάσει ένα κείμενο από την οθόνη του υπολογιστή του.

“Η διαφορά του R.A.D.A.R. Με τις μεθόδους που υπήρχαν μέχρι σήμερα είναι ότι από τα ποιοτικά πλέον ευρήματα, πηγαίνουμε στα ποσοτικά” προσθέτει ο ίδιος.

Στο ίδιος μήκος κύματος είναι και η άποψη του παιδοψυχιάτρου Νίκου Μακαρώνα, ο οποίος τονίζει ότι είναι πλέον σε θέση να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα, από τις αριθμητικές μετρήσεις, που τους δίνει η μέθοδος αυτή.

“Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε μέσα από ποιοτικά χαρακτηριστικά να καταλάβουμε , αν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες.

Στην παρούσα φάση εκείνο που καταφέραμε να κάνουμε είναι να ποσοστικοποιήσουμε μία μέθοδο και να μπορούμε να μετρήσουμε κάποιες παραμέτρους αναγνωστικής ικανότητας.

Μπορούμε πια να έχουν με έναν ποσοτικό δείκτη, που να μπορεί να μας δείχνει, πώς ένα παιδί αναγιγνώσκει.

Τι είναι η μέθοδος R.A.D.A.R.

Η μέθοδος R.A.D.A.R. ουσιαστικά αξιολογεί την αναγνωστική επάρκεια ενός παιδιού. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων που επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου.

Συγκεκριμένα, μέσω ειδικά κατασκευασμένου εξοπλισμού, καταγράφεται επακριβώς το «αναγνωστικό μονοπάτι», δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει ένα κείμενο το κάθε παιδί.

Έπειτα από την καταγραφή, και έχοντας αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό που ονομάζεται Emmetrolexia, το οποίο βασίζεται σε αυστηρά μαθηματικά μοντέλα, μπορούμε να αναλύσουμε λεπτομερώς το «αναγνωστικό μονοπάτι» του κάθε παιδιού και να εντοπίσουμε τα ποιοτικά στοιχεία του κειμένου που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσκολία όπως για παράδειγμα δίφθογγοι, πολυσύλλαβες λέξεις κλπ.

Με τη μέθοδο R.A.D.A.R. έχουμε πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με συγκεκριμένες παραμέτρους της ανάγνωσης. Η διεπιστημονική ομάδα των ειδικών ιατρών και επιστημόνων του Κέντρου Ανάγνωσης & Μαθησιακών Δυσκολιών, διενεργεί μια πλήρη αξιολόγηση, η οποία εκτός της μεθόδου R.A.D.A.R. που αναφέραμε παραπάνω, περιλαμβάνει τα εξής: Οφθαλμολογικό έλεγχο, Οπτομετρικό έλεγχο, Ακοολογικό έλεγχο, Παιδοψυχιατρική αξιολόγηση και Αξιολόγηση ειδικής αγωγής.

Όλα τα παιδιά δικαιούνται μία τέτοια εξέταση, αφού υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα που έως τώρα δεν έχουν δώσει κάποιες ενδείξεις στου γονείς ή στους δασκάλους ενός παιδιού.

Ειδικότερα όμως, όταν το καθημερινό διάβασμα είναι ιδιαίτερα κουραστικό ή ακόμα και επίπονο για το παιδί ή σε περίπτωση που η επίδοση του παιδιού στο σχολείο δεν είναι η αναμενόμενη, σε σχέση με την προσπάθεια προετοιμασίας του, τότε ο γονέας επιβάλλεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ώστε να γίνει η αντίστοιχη διερεύνηση του προβλήματος που μπορεί να υπάρχει.

Η μέθοδος R.A.D.A.R. δεν απευθύνεται μόνο στους αναγνώστες που έχουν πρόβλημα, αλλά είναι μία εξέταση την οποία μπορεί να την κάνει ο καθένας και να μάθει περισσότερα για την αναγνωστική του ευχέρεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση