HomeΚΡΗΤΗΝ. Μαριάς: Να φύγουμε από τη Σένγκεν για λόγους εθνικής κυριαρχίας

Ν. Μαριάς: Να φύγουμε από τη Σένγκεν για λόγους εθνικής κυριαρχίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάθετα αντίθετος με το σχέδιο της Κομισιόν για έλεγχο των Ελληνικών Συνόρων από Ευρωπαϊκό Σώμα Συνοριοφυλάκων, που παρουσιάζει αύριο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Ανεξάρτητος  Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από την Ειδομένη, όπου βρέθηκε χθες, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Αν είναι να απολέσουμε την κυριαρχία μας στα σύνορα μας καλύτερα να φύγουμε από τη ζώνη Σένγκεν» είπε ο Νότης Μαριάς, τονίζοντας ότι το μόνο που θα προκύψει από μια τέτοια απόφαση είναι ότι οι Έλληνες απλώς θα χρησιμοποιούν διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους.

Κατά των hotspots

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής τάχθηκε κατά της δημιουργίας Hotspots στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στη χώρα μας και τόνισε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στο site του σταθμού ο Νότης Μαριάς δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο σχέδιο της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων από νέο Σώμα Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν. Όπως είπε «δεν έρχονται βοηθητικά, αλλά έρχονται για τη διαχείριση και τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων. Θα μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις όπου και όπως θέλουν χωρίς την έγκριση της Ελλάδας. Στην ουσία μας αφαιρούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα διαφύλαξης των συνόρων.»

Το ίδιο καθεστώς με τη Βρετανία και την Κύπρο

«Πρέπει να διαλέξουμε, θα χάσουμε την κυριαρχία των συνόρων μας προκειμένου να μείνουμε στη Σένγκεν ή μήπως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τη Σένγκεν;» είπε ο Νότης Μαριάς εξηγώντας ότι στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, που είναι και πρότασή του, δεν υφιστάμεθα καμία ζημία, απλά θα έχουμε το ίδιο καθεστώς με τη Βρετανία και την Κύπρο και οι Έλληνες πολίτες θα χρησιμοποιούν διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους.

Παρέμβαση στην ευρωβουλή

Ο Έλληνας  Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι την Τετάρτη  που θα συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσει να πάρει το λόγο, ενώ σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός, απάντησε ότι «θα δούμε τι θα κάνει ο κ.Τσίπρας όταν έρθει μπροστά του το σχέδιο, τι θα κάνει πρακτικά, αν θα βάλει βέτο ή όχι».

Τόνισε ότι το τίμημα να μείνουμε στη Σένγκεν είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την έξοδό μας και σημείωσε ότι σε τέτοια περίπτωση θα έχουμε και ενίσχυση του τουρισμού από τη Ρωσία καθώς δεν θα χρειάζεται βίζα.

Επιπλέον ο Νότης Μαριάς είπε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη έχει ομαλοποιηθεί, μετά τα πολλαπλά μπλόκα που υπάρχουν στην Εθνική οδό και ελέγχουν τα λεωφορεία με πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα, ενώ η προώθησή τους στα Σκόπια γίνεται ομαλά και σε γκρουπ των 50 ατόμων. Επισήμανε  ωστόσο, ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή είναι εμφανή με καταστροφές ακόμη και σε περιουσίες ιδιωτών.

«Το πρόβλημα είναι η Τουρκία»

Ανέφερε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος που η Ελλάδα χειρίστηκε την γιγάντια προσφυγική ροή αλλά η Τουρκία, η οποία όπως είπε, «αφήνει αφειδώς και βοηθάει με το αζημίωτο τα δουλεμπορικά κυκλώματα και έτσι γίνεται η μεταφορά χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στην πατρίδα μας».

Ο Νότης Μαριάς κατέληξε υπογραμμίζοντας τρία σημαντικά μηνύματα που πρέπει να φτάσουν στην Ευρώπη. «Εμείς εδώ δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει την Ελλάδα, που υποφέρει από τις τεράστιες ροές, και τέλος δεν πρέπει να δεχτούμε hotspots στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει κίνδυνος, αν οι Σκοπιανοί κλείσουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες να εγκλωβιστούν και να μείνουν στην Ελλάδα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση