HomeΚΡΗΤΗΟ ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου Γεράσιμος, νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου

Ο ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου Γεράσιμος, νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο 46χρονος Γεράσιμος Μαρματάκης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου εξελέγη νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, μετά την κοίμηση του κυρού Νεκταρίου.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ιεράρχη ολοκληρώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου συνεδρίαζε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο Γεράσιμος Μαρματάκης εξελέγη κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 5 ψήφους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρούνταν ένα από τα φαβορί.

mitropolitis-petras-gerasimos-01Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υποψηφιότητα του ηγουμένου της Μονής Αγκαράθου, συγκέντρωσε 5 ψήφους, αυτή του Τίτου, πρωτοσύγγελου της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου 1 και 2 ψήφους πήρε ο αρχιγραμματέας της Συνόδου Κύριλλος.

Το τριπρόσωπο παρουσίασε εκπλήξεις, αφού οι δύο από τους τρεις (αυτοί που δεν εξελέγησαν) φερόταν να ήταν στην αρχική επιλογή τριπρόσωπου αλλά όχι και στην τελευταία, ωστόσο την ύστατη ώρα συμπεριλήφθησαν, μαζί όμως με τον ηγούμενο της Μονής Αγκαράθου, ο οποίος και εξελέγη.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Μητροπολίτη συνοδεύτηκε από μηνύματα ενότητας της Εκκλησίας της Κρήτης.

Συγκλονιστική ήταν η στάση που τήρησε ο  Ευγένιος, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου,  πνευματικό παιδί του Νεκτάριου, που μίλησε με συγκίνηση για την επιλογή υπογραμμίζοντας ότι αν και στήριξε από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του πρωτοσύγγελου Τίτου, ο οποίος ήταν πνευματικό παιδί και του Ευγένιου και του Νεκτάριου, θεώρησε καθήκον του να ψηφίσει με γνώμονα την ομοψυχία της κρητικής Εκκλησίας και κάλεσε τον λαό της Μητρόπολης να αγκαλιάσει το νέο ποιμενάρχη.

Μετά την ανάγνωση του σύντομου μηνύματος του νέου Μητροπολίτη Πέτρας ενώπιον της Συνόδου, ο Ευγένιος αφού ασπάστηκε τον νέο Μητροπολίτη, έβγαλε το εγκώλπιο του και του το παρέδωσε.

Επίσης εξαιρετικά θερμή ήταν η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη και από τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο που υποδέχτηκε συγκινημένος το νέο μέλος της Συνόδου.

 

Πως ψήφισαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες της Κρήτης ψήφισαν ως εξής:

Υπέρ του νέου Μητροπολίτη που εξελέγη, ψήφισαν οι μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Γορτύνης, Κισσάμου, Λάμπης και Ρεθύμνου Ευγένιος, ο οποίος δήλωσε μάλιστα δημοσίως ότι παρότι εξαρχής τάχθηκε υπέρ του Τίτου, ψήφισε τον Γεράσιμο για λόγους ενότητας της Εκκλησίας της Κρήτης.

Τον Κύριλλο υπερψήφισαν ο πνευματικός του πατέρας Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος και ο Κυδωνίας Δαμασκηνός

Τον πρωτοσύγγελο της ΙΜ Πέτρας και Χερρονήσου ψήφισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης,  ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό και το κοινό αίσθημα.

 

Το ανακοινωθέν

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω ανακοινωθέν:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις Συνοδικήν Συνεδρίαν, σήμερον 8ηνΔεκεμβρίου 2015 εν Ηρακλείω, παρόντων απάντων των Μελών Αυτής, ησχολήθη με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η Ιερά Σύνοδος, ψήφων κανονικών γενομένων, εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, προέβη εις την εκλογήν Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μαρματάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου,, όστις ακολούθως έδωκε το νενομισμένο Μικρόν Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Το Μέγα Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, θα δοθή υπ’ αυτού την Παρασκευήν, 18ην Δεκεμβρίου και ώραν 6.00 μ.μ., η δε εις Επίσκοπον χειροτονία αυτού θα τελεσθή το Σάββατον, 19ην Δεκεμβρίου ε.ε., εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Εκ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου

Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου έστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λαμπρινός αναφέρει:

«Συγχαίρω θερμώς τον νέο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο  για την εκλογή του.

Με την αφοσίωση του στην Εκκλησία, την παιδεία και τις θεολογικές γνώσεις του, την άοκνη δράση και την ψυχική του ευγένεια, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην πνευματική ανάταση, στις κοινωνικές ανάγκες, και στην ενδυνάμωση της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, συνεχίζοντας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, το λαμπρό ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νεκταρίου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση