HomeΚΡΗΤΗΚοσμοσυρροή στον Καρτερό – Πιστοί προσκυνούν την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Κοσμοσυρροή στον Καρτερό – Πιστοί προσκυνούν την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοσμοσυρροή σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου και Αγίου Αντωνίου «Νίκωνος του Μετανοείτε» στον Καρτερό Ηρακλείου καθώς οι πιστοί στέκονται στην ουρά για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ναό.

PANAGIA SOYMELA (1)

Την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά υποδέχθηκαν – με τιμές Αρχηγού Κράτους – σήμερα κλήρος και πολιτικοί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια η ιερά εικόνα μεταφέρθηκε στον Καρτερό όπου και θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου και Αγίου Αντωνίου «Νίκωνος του Μετανοείτε» για τρεις ημέρες.

PANAGIA SOYMELA (2)

Στις 5 έγινε ο πανηγυρικός εσπερινός και η παράκληση.

Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται συνεχώς στον Ιερό Ναό ενώ δεν έχουν λείψει και τα οργανωμένα γκρουπ από ανθρώπους που θέλουν να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα.

PANAGIA SOYMELA (3) PANAGIA SOYMELA (4) PANAGIA SOYMELA (5)

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Αύριο στις 7 π.μ. θα γίνει ο Πανηγυρικός Όρθρος και η θεία λειτουργία ενώ στις 27 Νοεμβρίου, στις 7 π.μ. πανηγυρικός όρθρος και θεία λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 3 μ.μ. Ιερά παράκληση, στις 5 μ.μ. εσπερινός και στις 7 μ.μ. διημερίδα με ομιλητές τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για την Παναγία Σουμελά και τον επίκουρο καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Ιερατικής Σχολής Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκη με θέμα «Ο Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε».

Θα ακολουθήσουν τα χορευτικά της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων νομού Ηρακλείου και του Λυκείου Ελληνίδων.

PANAGIA SOYMELA (6) PANAGIA SOYMELA (7) PANAGIA SOYMELA (8)

Η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μετά τον θάνατό του, μεταφέρθηκε από τον μαθητή του Ανανία, από την Θήβα στην Αθήνα και τοποθετήθηκε αρχικά στον Παρθενώνα που είχε εν τω μεταξύ μεταβληθεί σε χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια στον νεόκτιστο ναό της Μεγάλης Παναγίας στη στοά του Αδριανού, στην Αθήνα και ονομάσθηκε «Παναγία η Αθηνιώτισσα».

PANAGIA SOYMELA (9)

Δύο μοναχοί, οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος, γύρω στο 386 μ.Χ., ίδρυσαν στο όρος Μελά την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, εγκατέστησαν τη θαυματουργή -ακόμα και για τους Σουλτάνους- εικόνα που την επισκέφτηκαν και την προσκύνησαν (Βαγιαζήτ, Σελίμ, Μουράτ) και έδωσαν δώρα και εξέδωσαν φιρμάνια προστασίας της Μονής.

PANAGIA SOYMELA (10)

Την εικόνα έκρυψαν το 1923 οι μοναχοί Ιερεμίας και Αμβρόσιος όταν εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και όταν αποκαταστάθηκαν το 1931 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επετράπη στον Αμβρόσιο να μεταβεί και να την φέρει μαζί με άλλα δύο σημαντικά κειμήλια της Ορθοδοξίας στην Αθήνα και τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο.

PANAGIA SOYMELA (11)

Είκοσι χρόνια μετά την ανέγερση της νέας Μονής Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, μεταφέρθηκε τότε και η εικόνα στη φυσική της θέση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση