HomeΚΡΗΤΗΤο αρχαιότερο νομοθέτημα της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη – Σημαντική ανακάλυψη

Το αρχαιότερο νομοθέτημα της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη – Σημαντική ανακάλυψη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία σημαντική ανακάλυψη ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιεί η ομάδα του καθηγητή της Αρχαιολογίας Νικόλαου Σταμπολίδη.

Πέρυσι το καλοκαίρι η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκαν τμήματα επιγραφών με νομοθετήματα, τα οποία χρονολογικά είναι τα παλαιότερα και θεωρούνται τα αρχαιότερα νομοθετήματα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σταμπολίδη στο rethemnosnews.gr βρέθηκαν τμήματα από αρχαϊκές επιγραφές με νόμους της Αρχαίας Ελεύθερνας, που χρονολογούνται κατά δύο γενιές παλαιότερα από «την βασιλίδα των επιγραφών» που έχει βρεθεί στην Γόρτυνα.

Τα σημαντικά ευρήματα βρέθηκαν κατά την ανασκαφική έρευνα ενός μεγάλου οικοδομήματος, το οποίο είχε επισκευαστεί ή χτιστεί με υλικά από παλαιότερα κτίσματα. Ανάμεσα στα υλικά αυτά ήταν και τα επιγραφικά θωράκια, που θεωρούνται τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής περιόδου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι «τα ευρήματα αυτά δείχνουν, ότι έχουμε στην Ελεύθερνα νόμους, που τυγχάνει να είναι παλαιότεροι από τους νόμους της Γόρτυνας, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον κατά δύο γενιές, δηλαδή γύρω στα 60 χρόνια και που αναφέρονται σε διατάξεις για την ίδια την πόλη. Δηλαδή, εάν της Γόρτυνας είναι γύρω στο 450 π.Χ. αυτά που βρήκαμε είναι από τα τέλη του 6ου αιώνα. Έχουμε βέβαια βρει και σύγχρονα της Γόρτυνας. Αυτό δείχνει, ότι η πόλη είχε νομοθεσία και αξιωματούχους και κανονιστικές διατάξεις.»

Ο κ. Σταμπολιδης ανέφερε ακόμα, ότι δεν έχει διαβαστεί το σύνολο των νομοθετημάτων που αναγράφονται στις επιγραφές καθώς αυτές έχουν βρεθεί αποσπασματικά και απαιτείται να καθαριστούν και να ενωθούν, ώστε να δώσουν πλήρες κείμενο και πληροφορίες. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο που έχει ήδη διαβαστεί αναφέρεται στην υποχρέωση των πολιτών να μην αφήνουν τους αγρούς τους άκαρπους και ακαλλιέργητους περισσότερο από τρία χρόνια!

Διαφήμιση
Διαφήμιση