HomeΚΡΗΤΗΣαρανταήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου

Σαρανταήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαρανταήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως για το θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος εκοιμήθη στις 15 Οκτωβρίου, σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Αθήνας, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης έχει ενταφιαστεί στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγίας.

Το έργο του

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύθηκαν οι Mονάδες Φροντίδος ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου, «Ο Άγιος Παντελεήμων» της Ενορίας Αγίας Tριάδος της Πόλεως του Αγίου Nικολάου» και «Η Μεγάλη Παναγία» στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.

Αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως. Αναπαλαιώθηκαν και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεότόκου Κρουσταλλένιας, και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι.

Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η διάσωση και έγινε η ψηφιοποίηση του αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Πρωτοστάτησε στην συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης της οποίας είναι Πρόεδρος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση