HomeΚΡΗΤΗΠλήθος κόσμου αποχαιρέτησε το σπουδαίο βιολάτορα της Κρήτης, Γιώργη Αβυσσινό

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε το σπουδαίο βιολάτορα της Κρήτης, Γιώργη Αβυσσινό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε σήμερα τον σπουδαίο κρητικό καλλιτέχνη, το μεγάλο βιολάτορα της Κρήτης, το Γιώργη Αβυσσινό.

Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί είπαν το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Σκαλάνι, το τελευταίο αντίο στο Γιώργη Αβυσσινό, που με το βιολί του κατάφερνε να μαγεύει για αρκετές δεκαετίες όλους, όσοι τον ακολουθούσαν σε κάθε γλέντι, σε κάθε εκδήλωση, που λάμβανε χώρα είτε στον τόπο του είτε στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν σήμερα στο Σκαλάνι και αποχαιρέτησαν το μεγάλο βιολάτορα, ήταν και καταξιωμένοι κρητικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι είτε υπήρξαν μαθητές του είτε είχαν «ταξιδέψει» μαζί του για αρκετά  χρόνια στα μουσικά μονοπάτια της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.

Μάλιστα μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, κρατώντας λύρες και λαούτα έπαιξαν παραδοσιακούς μουσικούς σκοπούς, αποχαιρετώντας έτσι με το δικό τους τρόπο το δάσκαλο, τον οργανοπαίχτη, τον βιολάτορα, το φίλο, τον άνθρωπο, Γιώργη Αβυσσινό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αβυσσινός έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης σε ηλικία 84 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ποιος ήταν ο σπουδαίος Γιώργος Αβυσσινός

Ο Γεώργιος Σφακιανάκης (γνωστός ως Αβυσσινός), γεννήθηκε στις 1 Μαρτίου του 1931 και καταγόταν από αγροτική οικογένεια.

Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και ζούσε μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Το παρανόμι “Αβυσσινός” το πήρε από το δάσκαλο του που τον αποκαλούσε έτσι επειδή είναι μελαχρινός.

Ο Γιώργος Αβυσσινός ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Εκεί πήγαιναν κάθε βράδυ Ηρακλειώτες για να ακούσουν το Γιώργη όπως τον έλεγαν.

Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960. Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.

Το 1974 ο Αβυσσινός άνοιξε το μαγαζί που διατηρούσε μέχρι το τέλος της ζωής του στα Σπήλια.

Ο Γιώργης Αβυσσινός υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και ήταν αυτοδίδακτος.

Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: «Νυχτοξημερώματα», «Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό» και πολλοί άλλοι.

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην κρητική μουσική από τον Δήμο Ηρακλείου την 21 Ιουλίου 1986, Δήμο Χανίων, και Ρεθύμνης. Ακόμα έχει τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής τον Νοέμβριο του 1982, από τον σύλλογο Κρητικής μουσικής νομού Χανίων «ο Χάρχαλης» στις 12/1/1989, από τον σύλλογο «Κρητική Μούσα» των Αθηνών τον Νοέμβριο 1979, Παν-Καλοχωριανή ένωση «Το Ίστρον» στις 26 Ιουλίου, πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλλίων στις 3/9/1999 Παγκρήτιο Σύλλογο Kαλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999 κ.α.

Είχε κάνει πολλές εμφανίσεις στη Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία έκανε τρία παιδία, τον Κωστή τον Γιάννη και τον Μανώλη και είχε τέσσερα εγγόνια, την Κατερίνα, την Εριφύλη και την μικρή Κατερίνα και τον Γιώργο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση