HomeΚΡΗΤΗΜαριάς: «Να μπει φρένο στην αυξημένη αστυνομική βία στις χώρες της Ε.Ε»

Μαριάς: «Να μπει φρένο στην αυξημένη αστυνομική βία στις χώρες της Ε.Ε»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυκνώνουν τα περιστατικά αυξημένης άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών ιδίως σε πορείες και διαδηλώσεις ενάντια στις πολιτικές λιτότητας σε χώρες μέλη που πλήττονται από τα μνημόνια. Το ζήτημα έθεσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Νότης Μαριάς.

«Διακρίνουμε συχνά την αυξημένη άσκηση αστυνομικής βίας κατά των πολιτών ιδίως σε πορείες και διαδηλώσεις ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, είπε ο Νότης Μαριάς και πρόσθεσε ότι η βία αυτή είναι δυσανάλογη και οδηγεί σε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ζήτημα η κατάλληλη εκπαίδευση

Στο σημείο αυτό ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία, τη CEPOL δηλαδή, που είναι αρμόδια για την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του Νόμου. «Η CEPOL -είπε ο Νότης Μαριάς- καλείται αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία να προσφέρει κατάρτιση στις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου, με επαγγελματικό και συνάμα νόμιμο τρόπο, να διεκπεραιώνουν το καθήκον τους. Επομένως, η κατάρτιση που θα διεξάγει η CEPOL πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε διδασκαλία και κατάλληλη εκπαίδευση, προκειμένου να εξαλειφθούν τα συχνά περιστατικά παράνομης άσκησης αστυνομικής βίας.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κάλεσε στην παρέμβασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν να διασφαλίσουν ότι η CEPOL θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας αυθεντικής ευρωπαϊκής παιδείας στον τομέα της επιβολής του νόμου, που θα εδράζεται στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση