HomeΚΡΗΤΗΣταύρος Θεοδωράκης: «Μας ενδιαφέρει το νέο Ποτάμι»

Σταύρος Θεοδωράκης: «Μας ενδιαφέρει το νέο Ποτάμι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πολιτικές προτεραιότητες και θέσεις του Ποταμιού καθώς και η εσωτερική οργάνωση του Κόμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσυνεδριακής περιφερειακής συνδιάσκεψης Κρήτης που έγινε νωρίτερα στο Ηράκλειο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται από το πρωί στην Κρήτη με πρώτο σταθμό τα Χανιά – όπου παρευρέθη στα εγκαίνια του Μουσείου «Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου – ενώ αμέσως μετά αναχώρησε για το Ηράκλειο.

253989

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η προσυνεδριακή περιφερειακή συνδιάσκεψη Κρήτης του Ποταμιού στην αίθουσα Plaza του ξενοδοχείου Galaxy.

253985«Να προσθέσουμε δυνάμεις στο Ποτάμι»

«Ο δικός μας διάλογος με την κοινωνία γίνεται για να προσθέσουμε δυνάμεις στο Ποτάμι. Φιλελεύθερες δυνάμεις, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, ανθρώπους που πιστεύουν στη μεταρρύθμιση, νεωτεριστές, προοδευτικούς» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την προσέλευση του στο Galaxy, όπου διεξήχθη μια ακόμη προσυνεδριακή συνάντηση του Ποταμιού.

253984Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το μείζον Ευρωπαϊκό ζήτημα της μετανάστευσης λέγοντας «Το Ποτάμι με μεγάλη ευθύνη, πρώτο από όλα τα κόμματα, πρώτο και από τα ευρωπαϊκά κόμματα, έθεσε από τον προηγούμενο χειμώνα την προϋπόθεση για να μην έχουμε αυτή την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο. Είπαμε τότε ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν ώστε οι προσφυγικές ροές να σταματούν στην Τουρκία. Εκεί να ελέγχονται οι πρόσφυγες, εκεί να δίνεται το άσυλο, εκεί να γίνεται η κατανομή», ενώ καταλόγισε ευθύνες στην σημερινή κυβέρνηση για τον εκτροχιασμό της κατάστασης τονίζοντας ότι «Οι δουλέμποροι, ίσως το χειρότερο επάγγελμα που υπάρχει, είναι εκείνοι που κινούν τις προσφυγικές ροές και βρήκαν την ευκαιρία, αφού η κυβέρνηση έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να «λιάζονται» οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, να πουν: ελάτε στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν έλεγχοι, που δεν υπάρχουν στρατόπεδα και που μπορείτε γρήγορα να πάτε προς την Ευρώπη. Ήταν ένα λάθος της κυβέρνησης».

253986

Τα θέματα που συζητήθηκαν ανάμεσα στα στελέχη και τους φίλους του Ποταμιού ήταν:

Τις πολιτικές προτεραιότητες και θέσεις του Κινήματος

Την εσωτερική οργάνωση του Κινήματος

Την επικαιροποίηση και συμπλήρωση του καταστατικού

253983

Τις συνεργασίες με πρόσωπα και κινήσεις

Την οικονομική ενίσχυση του Κινήματος

Τις σχέσεις του Κινήματος με τη νεολαία

Η Συνδιάσκεψη είναι ανοικτή στο κοινό.

Οι δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στα ερωτήματα των δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Τι προσδοκάτε από τον προσυνεδριακό διάλογο που έχετε ξεκινήσει σε ολόκληρη τη χώρα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Κρήτη, συζητάμε για το νέο Ποτάμι καθώς μας ενδιαφέρει την επόμενη μάχη να την δώσουμε από πολύ καλύτερη θέση με νέους ανθρώπους, με νέα μυαλά δηλαδή, που θα έχουν προστεθεί στο Κίνημα μας. Ήδη κόσμος που έχει απογοητευθεί από τη συμπεριφορά των κομμάτων και κυρίως από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης -αυτή την ανερμάτιστη συμπεριφορά- έρχεται προς τις όχθες του Ποταμιού. Ο δικός μας διάλογος με την κοινωνία γίνεται για να προσθέσουμε δυνάμεις στο Ποτάμι. Φιλελεύθερες δυνάμεις, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, ανθρώπους που πιστεύουν στη μεταρρύθμιση, νεωτεριστές, προοδευτικούς.

Δημοσιογράφος: Τι διαφορετικό θα κάνετε σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν είναι σίγουρο ότι πρέπει να αλλάξεις. Ίσως να πρέπει να επιμείνεις σε μερικά πράγματα. Το μήνυμά μας δεν έγινε αποδεκτό από το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι μετά και τη διάψευση των ελπίδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό και ακόμη περισσότερα στους Κρητικούς, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η αλήθεια του Ποταμιού, η οποία πολλές φορές ακούστηκε ως πικρή αλήθεια αλλά είναι η αλήθεια της εποχής. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά το μήνυμά μας θα γίνει πιο εύκολα κατανοητό και αγαπητό από την ελληνική κοινωνία.

253981Δημοσιογράφος: Σήμερα είχαμε δύο νέα τραγικά ναυάγια σε Σάμο και Φαρμακονήσι. Ποια είναι η θέση σας για το μεταναστευτικό;

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι με μεγάλη ευθύνη, πρώτο από όλα τα κόμματα, πρώτο και από τα ευρωπαϊκά κόμματα, έθεσε από τον προηγούμενο χειμώνα την προϋπόθεση για να μην έχουμε αυτή την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο. Είπαμε τότε σε μια επίσκεψή μου στη Μυτιλήνη, ότι θα πρέπει η Ε.Ε., η Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν ώστε οι προσφυγικές ροές να σταματούν στην Τουρκία. Εκεί να ελέγχονται οι πρόσφυγες, εκεί να δίνεται το άσυλο, εκεί να γίνεται η κατανομή και όποιοι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν στα σημεία συγκέντρωσης της Τουρκίας για να ξαναγυρίσουν στις χώρες τους να έχουν αυτή τη δυνατότητα. Μέσα σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Μέσα σε συνθήκες που θα τις επιβλέπει και θα τις υπογράφει η Ε.Ε. Όταν το είπαμε αυτό, ήμασταν οι μόνοι στην Ευρώπη που το λέγαμε. Δυστυχώς, όπως συνηθίζεται στην Αθήνα δεν μας άκουσαν. Δεν ήταν αυτή η πρόταση της κυβέρνησης. Τώρα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έρχεται η Ε.Ε. και λέει ότι πρέπει οι μεταναστευτικές ροές να σταματούν στα εδάφη της Τουρκίας. Νομίζω ότι τα επιπόλαια καλέσματα της κυβέρνησης δε μπορεί να συνεχίζονται. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια γιατί σε μια άλλη εποχή και εμείς υπήρξαμε πρόσφυγες όπως άλλωστε και οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες πρέπει λοιπόν να βρίσκουν ασφαλή καταφύγια στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκεί να γίνεται η διαλογή και σιγά σιγά να απορροφώνται από τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκεί όπου μπορεί να απορροφηθούν. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς λοταρίες, χωρίς επιλογές. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα και στο όνειρο αλλά έχουν δικαίωμα και σε μια ασφαλή ζωή.

253982Δημοσιογράφος: Μέχρι τότε όμως να περνούν το Αιγαίο; Μπαίνει χειμώνας και θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα…

Σταύρος Θεοδωράκης: Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη καθώς παρουσίασε ως εύκολη την υπόθεση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες το να εισέρχονται στη χώρα μας. Οι προσφυγικές ροές δεν καθορίζονται από τις διαθέσεις των ανθρώπων, καθορίζονται δυστυχώς από το εμπόριο των ανθρώπων, από τους δουλεμπόρους, ίσως το χειρότερο επάγγελμα που υπάρχει. Εκείνοι κινούν τις προσφυγικές ροές και βρήκαν την ευκαιρία, αφού η κυβέρνηση έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να “λιάζονται” οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, να πουν: «ελάτε στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν έλεγχοι, που δεν υπάρχουν στρατόπεδα και που μπορείτε γρήγορα να πάτε προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, μέσω Αθήνας». Ήταν ένα λάθος της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη υπουργός απομακρύνθηκε αλλά έχει αφήσει τα σημάδια της αυτή η πολιτική. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται το δράμα στο Αιγαίο, δεν μπορεί να συνεχίζεται και για τους πρόσφυγες -πρώτα από όλα για τα αθώα παιδιά- και βεβαίως δε μπορεί να συνεχίζεται γιατί οι κοινωνίες στο Αιγαίο δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα το οποίο έρχεται. Άρα πρέπει σήμερα, για να μην πω χθες, να πιέσουμε ώστε να βρούμε μια γλώσσα συνεννόησης με την Τουρκία. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το σταμάτημα των προσφυγικών ροών στα εδάφη της. Τα αστυνομικά μέτρα στο Αιγαίο δεν πιάνουν. Αν ο άνθρωπος έχει πέσει μέσα στη θάλασσα σημασία έχει να σωθεί και βεβαίως καλά κάνουν οι λιμενικοί και προσπαθούν να σώσουν όσα περισσότερα παιδιά, γυναίκες και άντρες γίνεται. Το θέμα όμως είναι να μην πέφτουν στο Αιγαίο. Όσο και αν το ψάξετε δε θα βρείτε άλλη λύση από αυτή που σας λέω: το σταμάτημα των ροών μέσα στα εδάφη της Τουρκίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση