HomeΚΡΗΤΗΑποδοχή αντιπρυτανείας με … αιχμές από τον Τάσο Φιλαλήθη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αποδοχή αντιπρυτανείας με … αιχμές από τον Τάσο Φιλαλήθη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων στο πρυτανικό σχήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό το Μιχάλη Ταρουδάκη, ανέλαβε ο καθηγητής της Ιατρικής Τάσος Φιλαλήθης, ο οποίος αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του πρύτανη και ανέλαβε επίσημα σήμερα καθήκοντα, ως αναπληρωτή πρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων.

Σε μακροσκελή δήλωσή του, που απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα του μεγαλύτερου ΑΕΙ του νησιού, αφήνει σαφείς αιχμές στον παραιτηθέντα Ευριπίδη Στεφάνου και ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την πολιτική της απέναντι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις πρώτες κιόλας παραγράφους της επιστολής του υπεραμύνεται της πρυτανικής περιόδου του Γιάννη Παλλήκαρη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διατελέσει ξανά μέλος της πρυτανικής αρχής.

Στην ίδια επιστολή, ο κ. Φιλαλήθης δεσμεύεται ότι θα εργαστεί, σε δύσκολες συγκυρίες, για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό ΄΄προσωρινός΄΄ ή ΄΄υπηρεσιακός΄΄».

filalhths
Ο κ. Τάσος Φιλαλήθης, το 2010, σε συνάντηση με την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου

Για τη θητεία Παλλήκαρη

Μεταξύ άλλων ο κ. Φιλαλήθης επισημαίνει στην επιστολή του: «Είναι η δεύτερη φορά που θα συμμετέχω στο πρυτανικό σχήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την πρώτη φορά ήταν την Άνοιξη του 2010, όταν έθεσα υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπρύτανη Υποδομών και Φοιτητικής Μέριμνας, μετά την παραίτηση του μέχρι τότε αντιπρύτανη. Εκείνη την περίοδο, το Πανεπιστήμιό μας κλυδωνιζόταν από μια κρίση αμφισβήτησης του τότε πρύτανη, Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη. Υπέβαλα υποψηφιότητα καθότι έκρινα ότι, αν δεν υπήρχε καμία υποψηφιότητα, ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να περιέλθει το πανεπιστήμιο σε μία δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο νοών νοείτω».

Ανάλογες συνθήκες και «διοικητικό κενό»

Συνεχίζοντας την επιστολή του ο νέος πλέον αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων αναφέρεται σε μία νέα κρίσιμη περίοδο για το Πανεπιστήμιο, την οποία όπως αιτιολογεί προκάλεσε το «διοικητικό κενό» της παραίτησης Στεφάνου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αυτή τη φορά, αναλαμβάνω καθήκοντα μετά από το ΄΄΄διοικητικό κενό΄΄ που προέκυψε ως συνέπεια της παραίτησης του πρύτανη Καθηγητή Ευριπίδη Στεφάνου. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αλλά δεν παύουν να είναι και πάλι κρίσιμες για το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

filalhths2
Ο κ. Τάσος Φιλαλήθης

Ρευστή η κατάσταση

Προχωρώντας σε ένα απολογισμό των γεγονότων που ακολούθησαν της 31ης Αυγούστου, οπότε και έληγε τυπικά η θητεία της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, ο κ. Φιλαλήθης υπογραμμίζει:

«Στις 31 Αυγούστου, που έληγε κανονικά η θητεία της πρυτανείας, η κατάσταση ήταν εντελώς ρευστή: Την ασάφεια για το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ επέτεινε το γεγονός ότι μόλις είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Τρεις μέρες αργότερα, ο πρύτανης κ. Στεφάνου ανακοίνωσε στη Σύγκλητο την παραίτησή του, μη αποδεχόμενος την παράταση της θητείας του, ωσάν να μη συνέβαινε τίποτε γύρω από το Πανεπιστήμιο …».

Το ΄΄διοικητικό κενό΄΄ ήταν επικίνδυνο

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Φιλαλήθης υπογραμμίζει για την απόφαση του να αποδεχθεί την πρόταση Ταρουδάκη να συμμετάσχει στο νέο πρυτανικό σχήμα:

«Θεωρώ ότι το ΄΄διοικητικό κενό΄΄ που προέκυψε από την παραίτηση του Πρύτανη Καθηγητή Ευριπίδη Στεφάνου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δημιούργησε κινδύνους για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του Πανεπιστημίου και για την περαιτέρω πρόοδό του. Βεβαίως, το κενό καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τον ορισμό του Καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη ως πρύτανη, και είναι προς τιμή του ότι το αποδέχθηκε. Όμως ένα πρυτανικό σχήμα πρέπει να είναι πλήρες και γι’ αυτό αποδέχθηκα την πρόσκληση να συμβάλω στη διοίκηση του Πανεπιστημίου».

Αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης στην παιδεία

Πέρα από τη κριτική του στην ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φιλαλήθης στην ίδια επιστολή του επιχειρεί να συνοψίσει την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης λέγοντας:

«Όσον αφορά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα: οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας μετά τις εκλογές είναι αμφίσημες, ενώ το 3ο Μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι οι όποιες αλλαγές στην παιδεία θα γίνουν μετά από έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση των δομών και ρυθμίσεων που ισχύουν. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο: οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται και νέες ανακύπτουν καθημερινά, η χρηματοδότηση εκμηδενίζεται, με σοβαρότατες συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα, στη λειτουργία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, οι προοπτικές για αναπλήρωση των κενών που έχουν προκύψει από τη συνταξιοδότηση ή την αποχώρηση καθηγητών και επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού είναι ανύπαρκτες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση