HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση Αυγενάκη για ενδεχόμενη αύξηση καπνικών προϊόντων

Παρέμβαση Αυγενάκη για ενδεχόμενη αύξηση καπνικών προϊόντων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αναποτελεσματική για τα δημόσια έσοδα και την εξαντλητική για την επιβίωση των επιχειρήσεων καπνικών προϊόντων από την ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα αυτά, καθώς και στον πιθανό κίνδυνο αύξησης του λαθρεμπορίου στο συγκεκριμένο κλάδο, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «Μετά από τις επτά (7) απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010: – τα περιθώρια κέρδους μας έχουν μειωθεί δραματικά, – σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων, – 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο μας, έχουν μείνει στο δρόμο. Την ίδια ώρα: – η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή, – το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, έχει ξεπεράσει το 20% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009. – η νόμιμη αγορά τσιγάρων έχει συρρικνωθεί κατά 50%. – τα κρατικά έσοδα ολοένα και μειώνονται αντί να αυξάνονται».

Τα καπνικά προϊόντα, λόγω της βλάβης που προκαλούν στην υγεία, αποτελούν πάντα τον εύκολο στόχο για την εξεύρεση επιπλέον εσόδων. Στην πράξη, όμως, η συνεχόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού οδηγεί στη μείωση των εσόδων του κράτους. Ουσιαστικά η αύξηση του ειδικού φόρου οδηγεί στον περιορισμό της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων, στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγων των μειωμένων πωλήσεων, καθώς και στην ενίσχυση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, στην αναφορά ο κ. Λ. Αυγενάκης τονίζει ότι «… πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προστασία της νόμιμης αγοράς και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου …. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς … , χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι θα αυξάνονται».

Η προστασία της νόμιμης αγοράς των καπνικών προϊόντων και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελούν μονόδρομο τόσο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων πώλησης καπνικών προϊόντων, όσο και για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση