HomeΚΡΗΤΗΣτ Αρναουτάκης: Πολύτιμες οι παρακαταθήκες του Κυρού Νεκταρίου στην Εκκλησία και κοινωνία

Στ Αρναουτάκης: Πολύτιμες οι παρακαταθήκες του Κυρού Νεκταρίου στην Εκκλησία και κοινωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κυρός Νεκτάριος που διακρίθηκε για το ποιμαντορικό και κοινωνικό του έργο άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες στον κλήρο και το λαό, είπε στον επικήδειο λόγο του κατά την εξόδιο ακολουθία στην Νεάπολη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα επισήμανε την αρμονική και γόνιμη συνεργασία που είχαν στον προγραμματισμό και υλοποίηση σημαντικών έργων στην περιοχή. Πρότεινε επίσης το έργο του Γηροκομείου που θα εγκαινιαστεί σύντομα στην περιοχή να φέρει το όνομα του εκλιπόντος Ιεράρχη σε ένδειξη τιμής στην μνήμη του καθώς ήταν ο εμπνευστής.
Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης, στον επικήδειο λόγο του, ανέφερε:
«Σεβαστέ μας Πατέρα,
Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση η Κρήτη σας συνοδεύει στην τελευταία σας κατοικία στην Νεάπολη την έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου που για 25 συνεχή χρόνια διακονήσατε.
Ιερός κλήρος, αρχές, φορείς και λαός αποχαιρετούμε σήμερα όλοι μαζί τον εμπνευσμένο Ιεράρχη με το πλούσιο ποιμαντορικό και κοινωνικό έργο που δυστυχώς διακόπτεται πρόωρα. Ο εκλιπών Ιεράρχης μας ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσια τα χαρίσματα του Ποιμενάρχη, του παιδαγωγού, του θεολόγου, του αρθρογράφου, του φιλεύσπλαχνου Πατέρα του ανθρώπου που νοιαζόταν για τον τόπο και πρωτοστάτησε να γίνει η επιτροπή Θρησκευτικού τουρισμού στην Ιερά Σύνοδο με στόχο την τοπική ανάπτυξη. Προέτασσε πάντα το εμείς κάνοντας πράξη ζωής τον λόγο του Θεού, την αλληλεγγύη ενώ υπήρξε στήριγμα του κλήρου και του λαού συμμεριζόμενος τα προβλήματα τις αγωνίες και τις ανάγκες του. Τα σπάνια χαρίσματα του Σεβασμιότατου, είχα την τύχη να γνωρίζω πολλά χρόνια, καθώς ήμασταν συντοπίτες στο δήμο Αρχανών-καταγόμενος από το Καταλαγάρι-.
Συνδέθηκε στα γυμνασιακά του χρόνια με τις Αρχάνες, αργότερα υπήρξε Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και θεολόγος καθηγητής στο Ηράκλειο. Από την θέση του ως Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου συνεργαστήκαμε αρμονικά για το κοινό καλό, διαπιστώνοντας την θέληση του για την πρόοδο του τόπου.
Η Περιφέρεια Κρήτης και η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου δρομολογήσαμε από κοινού σημαντικά έργα προσφοράς στον συνάνθρωπο και στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Όμως τις πρωτοβουλίες και το Ποιμαντορικό έργο του Ιεράρχη το γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα οι κληρικοί και οι πολίτες του τόπου που σήμερα με οδύνη αποχαιρετούν τον δικό τους άνθρωπο.
Σεβαστέ μας Πατέρα,
στον κλήρο και στον λαό της Μητρόπολη σας και σε όλους μας αφήνετε πολύτιμες παρακαταθήκες, καθώς:
-«φυτέψατε» αγάπη στις ψυχές των ανθρώπων
-δώσατε θαλπωρή και στήριξη στα ορφανά και στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας
-προσφέρατε παρηγοριά στους ταλαιπωρημένους στη ζωή
-δώσατε όραμα στους νέους ως Ιεράρχης αλλά και παιδαγωγός θεολόγος καθηγητής
-μεταλαμπαδεύσατε την πίστη, το θάρρος και την ελπίδα σε όλους
-Προασπίσατε αρχές και αξίες για την Πατρίδα, την Εκκλησία, τους Θεσμούς, το δίκαιο των πολιτών και συνεργαστήκατε με τους φορείς για την τοπική πρόοδο και ανάπτυξη
Σεβαστέ μας Πατέρα,
η Περιφέρεια Κρήτης κλείνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο σεπτό σκήνωμα σας αποχαιρετώντας σας στην αγκαλιά του Θεού. Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε πράξη τις παρακαταθήκες που μας αφήνετε. Είμαι βέβαιος ότι η ζωή και το έργο σας θα μείνουν φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές. Ας είναι αιωνία η μνήμη σας και ελαφρύ το χώμα της Κρητικής γης που θα σας σκεπάσει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση