HomeΚΡΗΤΗΠερισσότερα από 430 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την Κρήτη

Περισσότερα από 430 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη από την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα επωφεληθεί περισσότερα από 430 εκ. ευρώ, ενώ το νησί μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει το 90% των κονδυλίων της τελευταίας προγραμματικής περιόδου. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στην Περιφέρεια η Ευρωπαία Επίτροπος Corina CREȚU, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, μετά την συνάντηση της με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Η Ευρωπαία Επίτροπος μάλιστα απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη τον συνεχάρη δημόσια για την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο νησί και τη δουλειά που γίνεται.

Οι αναπτυξιακοί τομείς της Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υποδεχόμενος την κα. CREȚU και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής για την Ελλάδα που την συνόδευαν, αναφέρθηκε στους τομείς ανάπτυξης της Κρήτης, στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, αλλά και την «έξυπνη» εξειδίκευση που αναπτύσσουν τα ερευνητικά, επιστημονικά, Ιδρύματα της Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε μάλιστα την στήριξη-συμπαράσταση της Επιτρόπου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «Ευρώπη «κτίζεται» στη Περιφέρεια θέλουμε την στήριξη σας τα επόμενα χρόνια στις Ελληνικές Περιφέρειες».

kretsoy3

Πολύ καλή χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων”

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση με τον Περιφερειάρχης η κα. CREȚU ανέφερε: «Να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για το θερμό καλωσόρισμα στη Κρήτη. Τον συγχαίρω γιατί έχει κάνει πολύ καλή χρήση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων η απορρόφηση είναι στο 90% για την τελευταία προγραμματική περίοδο και ελπίζουμε η τρέχουσα περίοδος (2014-2020) να ολοκληρωθεί στην ώρα της χωρίς να χαθούν κονδύλια. Επισκέφθηκα χθες το Μουσείο της Αγ. Αικατερίνης που χρηματοδοτήθηκε με Ευρωπαϊκά κονδύλια, σήμερα επισκέπτομαι το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας που είναι εμβληματικό για την Κρήτη. Κάναμε μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου η Κρήτη θα επωφεληθεί περισσότερα από 430 εκ. ευρώ» .

Στόχοι και ιεράρχηση

Αναφερόμενη στους σημαντικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιεράρχηση των κονδυλίων είπε: «Πολύ σημαντικό είναι να γίνει σωστά η ιεράρχηση των κονδυλίων και να διοχετευτούν στους πιο σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώτος στόχος είναι να γίνεται καλή χρήση των φυσικών πόρων και να υπάρχουν καλοί μηχανισμοί διαχείρισης αποβλήτων. Ο δεύτερος στόχος να γίνουν επενδύσεις στην έρευνα και στη καινοτομία, για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Τρίτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την στρατηγική «έξυπνης» εξειδίκευσης της Κρήτης, η οποία ήταν από τις πρώτες που υιοθετήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγχαίρω για μια ακόμα φορά τον Σταύρο Αρναουτάκη και τα στελέχη του για την δουλειά που κάνουν, για την Στρατηγική της Αδριατικής και το Ιόνιο, που έχουν πολύ ενεργό συμμετοχή, γιατί αυτή η Στρατηγική είναι άλλο ένα «εργαλείο» του οποίου πρέπει να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή χρήση. Η Κρήτη πράγματι είναι μια Περιφέρεια η οποία δρα έγκαιρα και θέλω να την ενθαρρύνω να αποκτήσει ακόμα ενεργότερο συμμετοχή και σε αυτή τη στρατηγική και στη μακροπεριφερειακή στρατηγική το οποίο είναι ένα άλλο «εργαλείο» διασυνοριακής συνεργασίας».

kretsou1

Εντυπωσιασμένη από το ΙΤΕ η Επίτροπος

Στο πλαίσιο των επισκέψεων της στο Ηράκλειο η κ. Κρέτσου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ όπου και ξεναγήθηκε. Όπως επισήμανε η ίδια σε δηλώσεις της εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το πλήθος των επιτευγμάτων του ιδρύματος και τις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Τόνισε μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Η επίτροπος ξεναγήθηκε στο ΙΤΕ από τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη ο οποίος σε δηλώσεις του επανέλαβε το σχεδιασμό για τη δημιουργία Ταμείου Έρευνας – Τεχνολογίας που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και το οποίο θα έχει ως προορισμό να χρηματοδοτεί από δημόσιους πόρους μέσω του ΕΣΠΑ, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίσουν το έργο τους στον τομέα της έρευνας αιχμής. Επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός για το εγχείρημα αυτό έχει στην ουσία «κρητική ταυτότητα» αφού η ιδέα γεννήθηκε στο ΙΤΕ πριν από ενάμιση χρόνο. «Η χρηματοδότηση της έρευνας» είπε μεταξύ άλλων «θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα βοηθήσει να βγούμε από τη μιζέρια». Εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοιου είδους ζητήματα και για του λόγου το αληθές, διευκρίνισε ότι την κ. Κρέτσου στην επίσκεψή της στο ΙΤΕ συνόδευε και ο Γενικός Διευθυντής του Επιτρόπου για την έρευνα στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα

Το μεσημέρι η Επίτροπος παρουσίασε εισήγηση στη Συνάντηση Εργασίας της Ομάδας Ειδικών σε θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Ερευνητικής Πολιτικής με αντικείμενο την “επίδραση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης σε θύλακες αριστείας και την περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της Επιτροπής RIS της ΕΕ”.

Το απόγευμα η κ. Κρέτσου θα είναι η κεντρική ομιλήτρια σε Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα “Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ” που θα γίνει στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στις 19:00.

 

kretsou2

Διαφήμιση
Διαφήμιση