HomeΚΡΗΤΗΕξιχνιάστηκε υπόθεση με απάτες – Στο στόχαστρο των δραστών και επιχειρηματίες της Κρήτης

Εξιχνιάστηκε υπόθεση με απάτες – Στο στόχαστρο των δραστών και επιχειρηματίες της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπόθεση που αφορά απάτες σε βάρος επιχειρηματιών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια εξιχνιάστηκε απο τη  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες που είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους μέχρι και την Κρήτη, έπειθαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων, να εκδώσουν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών συναλλαγών και με αυτόν τον τρόπο αποσπούσαν τους κωδικούς τους, καταφέρνοντας να πάρουν στην συνέχεια μεγάλα χρηματικά ποσά απο τους λογαριασμούς τους.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 12 περιπτώσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα, ενώ το συνολικό ποσό της απάτης με τον παραπάνω τρόπο δράσης, διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.

Δικογραφία σχηματίστηκε σε έναν 43χρονο και έναν 53χρονο για απάτες κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων.

Η μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποιούσαν 

Ειδικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες από κοινού και για μεγάλο χρονικό διάστημα (από Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014), προέβησαν σε μεγάλο αριθμό εξαπατήσεων σε βάρος επιχειρηματιών και ιδιοκτητών διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων , καθώς τους έπειθαν με απατηλό τρόπο να εκδώσουν προπληρωμένες κάρτες διαδικτυακών αγορών και αποσπούσαν τους κωδικούς τους, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ως προς την μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποίησαν οι δράστες (modus operandi) προέκυψε ότι τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.

Ακολούθως, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, χρηματικού ποσού των εκατό (100) ευρώ και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους , ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.

Πως έφτασαν οι αρχές στα ίχνη τους 

Από την μεθοδική και συστηματική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία των προπληρωμένων καρτών και τις παρόχους εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των εμπλεκομένων.

Ωστόσο, οι δράστες καταφέρνουν και αποφεύγουν τον εντοπισμό και την σύλληψη τους καθώς έχουν μετακομίσει και οι διευθύνσεις του είναι άγνωστες προ τις αρχές.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εφάρμοζαν συνεχώς την παραπάνω μεθοδολογία δράσης και τα ποσά που αποκτούσαν από την απατηλή τους αυτή δραστηριότητα τα χρησιμοποιούσαν – εξαργύρωναν, σε παράνομο στοιχηματισμό, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Επιπρόσθετα, ερευνάται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες όμοιες πράξεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, ενώ παράλληλα ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα συναφή αδικήματα.

Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους συναφής ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για ομοειδή αδικήματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα iOS – Android : CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

Διαφήμιση
Διαφήμιση