HomeΚΡΗΤΗΟι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνεδρίου

Οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνεδρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συσταθεί επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προσφορές τριών εταιρειών για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 8ου Συνεδρίου του Βαλκανικού Συλλόγου Γεωφυσικών που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Όπως είπε ο κ Αλεξόπουλος , «αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί προσφορές από 3 εταιρείες για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, για τα οποία ο διαγωνισμός έληξε τον Ιούλιο και εντός των ημερών συστήνεται επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προσφορές αυτές». Παράλληλα ανέφερε ότι σε 15-20 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών που έδωσαν δύο εταιρείες («Energean» και «Ελληνικά Πετρέλαια») για τα 3 χερσαία οικόπεδα που βρίσκονται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα-Πρέβεζα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εφόσον ανατεθεί η έρευνα και η εκμετάλλευση σε κάποιον, τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από διάστημα 8 ετών.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες στα οικόπεδα που βρίσκονται στο Κατάκολο, τα Γιάννενα και τον πατραϊκό κόλπο, τα οποία ήδη έχουν εκχωρηθεί για έρευνες, οι δύο πρώτες περιοχές στην «Energean» και η τρίτη στα «Ελληνικά Πετρέλαια».

Από τα Χανιά ο κ Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στην Ελλάδα υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν ευνοήσει την δημιουργία υδρογονανθράκων, έχουν ευνοήσει τη δημιουργία πετρωμάτων μέσα στα οποία μπορούν από τα μητρικά πετρώματα να ”μεταναστεύσουν” και να αποθηκευθούν οι υδρογονάνθρακες. Επομένως εκείνο που προέχει είναι να δούμε αυτές τις δομές. Πού υπάρχουν, τι έκταση έχουν, και αυτό γίνεται μόνο με έρευνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για την ποσότητα των κοιτασμάτων που μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμα. «Εάν δεν γίνει έρευνα δεν μπορούμε να μιλήσομε καθόλου για ποσότητες εκμεταλλεύσιμων πετρωμάτων. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πράγματι οι γεωλογικές συνθήκες, οι γεωπεριββαλοντικές συνθήκες, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για έρευνα μέχρις ότου να αποδείξουμε την παρουσία τους και τοποθετηθεί η πρώτη γεώτρηση που θα βγάλει φυσικό αέριο και πετρέλαιο», τόνισε ο κ Αλεξόπουλος .

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης υποστήριξε ότι λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως εξήγησε, «νότια της Κρήτης έχουμε μια ιδιόμορφη τεκτονική κατάσταση. Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε στο μέτωπο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρωασιατική ήπειρο, έχουμε μια λεπεδοειδή διάταξη των πετρωμάτων. Αυτό είναι εκείνο το οποίο δυσκολεύει την αισιοδοξία ότι έχουμε αξιόλογα και μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Αλλά αν δεν ξέρεις την γεωμετρία των σωμάτων μέσα στα οποία φιλοξενούνται, το πορώδες, σε τι βάθος είναι, δεν μπορείς να εκτιμήσεις και ποσότητες». Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτές που θα ακολουθήσουν γίνονται με την μέγιστη περιβαλλοντική προστασία και κάτω από αυστηρούς όρους, τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο των Χανίων ο διδάκτωρ Γεωλογίας Σπύρος Μπέλλας. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Το 8ο Συνέδριο του Βαλκανικού Συλλόγου Γεωφυσικών πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Γεωφυσικών και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων .

Το Συνέδριο διεξάγεται σε διετή βάση σε Βαλκανικές πόλεις με επίσημη γλώσσα την Αγγλική και έχει σαν στόχο την ενημέρωση των γεωεπιστημόνων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της γεωφυσικής επιστήμης στους τομείς της γεωλογίας, αναζήτησης υδρογονανθράκων, σεισμολογίας, γεωθερμίας, μηχανικής και περιβάλλοντος στην περιοχή των Βαλκανίων. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνιος Βαφείδης Ο κ Βαφείδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή στο συνέδριο την οποία χαρακτήρισε πολύ καλή.

dikaiologitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση