HomeΚΡΗΤΗREMOSIS: Πρόγραμμα του ΤΕΙ Κρήτης στην «Επιτάχυνση της Καινοτομίας»

REMOSIS: Πρόγραμμα του ΤΕΙ Κρήτης στην «Επιτάχυνση της Καινοτομίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κομισιόν στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος «Επιτάχυνση της Καινοτομίας» επέλεξε συνολικά 16 έργα σε όλη την Ευρώπη για χρηματοδότηση. Μεταξύ των επιλεχθέντων έργων περιλαμβανόταν και δύο ελληνικά, το ένα εκ των οποίων είναι τo πρόγραμμα REMOSIS, στο οποίο συμμετέχει ενεργά το ΤΕΙ Κρήτης. Το πρόγραμμα REMOSIS αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου «έξυπνου» σταθμού συλλογής για την εξ αποστάσεως καταμέτρηση και ταυτοποίηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.

Τα κουνούπια είναι έντομα ενοχλητικά για τον άνθρωπο λόγω του τσιμπήματος των θηλυκών κουνουπιών. Είναι επιπλέον, δυνητικά, φορείς ασθενειών για τον άνθρωπο και ορισμένα ζώα. Για να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μέτρα προστασίας πρέπει να ξέρουμε σε ποιες περιοχές βρίσκονται και πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα εκεί. Η εκτίμηση του προβλήματος γίνεται σήμερα με την ανάπτυξη δικτύου παγίδων κουνουπιών και την επιτήρησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον άνθρωπο.

Το ειδικευμένο προσωπικό επισκέπτεται τις παγίδες που είναι διεσπαρμένες σε μεγάλες εκτάσεις, καταγράφει τον αριθμό και το είδος των κουνουπιών. Επιλεκτικά, το προσωπικό μπορεί να στείλει δείγματα για μοριακή ανάλυση ώστε να εκτιμηθεί η πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών (π.χ. ιός Δυτικού Νείλου). Οι τακτικές επιθεωρήσεις και η χειρωνακτική υποβολή στοιχείων από ειδικευμένο προσωπικό αυξάνει το κόστος > 95% και είναι μια ακριβή, δύσκολη και επίπονη διαδικασία που συχνά οδηγεί σε συμβιβασμούς στο πόσες παγίδες είναι οικονομικά ανεκτό να αναπτυχθούν.

Οι παγίδες κουνουπιών φέρουν διάφορα δολώματα που προσελκύουν τα κουνούπια τα οποία περνούν από μια είσοδο πριν παγιδευτούν.

Το πρόγραμμα REMOSIS – HORIZON 2020 Fast Track to Innovation προτείνει την τροποποίηση των υφιστάμενων παγίδων ώστε κατά την είσοδό τους να υπάρχει αισθητήρας που καταγράφει την κίνηση των φτερών τους. Η συχνότητα που χτυπούν τα φτερά τους και η μορφολογία των φτερών τους αφήνουν ένα αποκαλυπτικό αποτύπωμα που οδηγεί στην καταμέτρηση και αυτόματη αναγνώριση του είδους που εισέρχεται. Τα αποτελέσματα της μέτρησης καθώς και περιβαλλοντικά δεδομένα (θερμοκρασία, υγρασία, ώρα) μεταδίδονται ασύρματα σε κεντρικό σταθμό παρακολούθησης. Εκεί οι μετρήσεις όλων των πανίδων συγκεντρώνονται και σχηματίζονται χάρτες παρακολούθησης του φαινομένου. Οι χάρτες μας βοηθούν να σχεδιάσουμε άμεσες πολιτικές επέμβασης και αν έχουμε αρκετά δεδομένα από το παρελθόν, να προβλέψουμε την πιθανότητα εμφάνισης των επόμενων ξεσπασμάτων (outbreaks) πριν αυτά εμφανιστούν.

Η ασύρματη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι άμεση, οικονομική και επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο ενώ προβλέπεται η μείωση του κόστους των προγραμμάτων επιτήρησης των κουνουπιών κατά >80%.

Διαφήμιση
Διαφήμιση