HomeΚΡΗΤΗΣτις 16 Ιανουαρίου η δίκη του άνδρα που κακοποίησε τα γαϊδούρια στον Γιούχτα

Στις 16 Ιανουαρίου η δίκη του άνδρα που κακοποίησε τα γαϊδούρια στον Γιούχτα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 16 Ιανουαρίου 2016 έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί μετά από τρεις αναβολές η υπόθεση της κακοποίησης των δύο γαϊδουριών από έναν άνδρα ο οποίος τα είχε εξαθλιωμένα έξω από την ταβέρνα του στην περιοχή του Γιούχτα Ηρακλείου γι’ αυτό και συνελήφθη μετά από καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) στις 4 Αυγούστου 2015.

Στο ένα γαϊδούρι έγινε ευθανασία με την έγκριση του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου καθώς από τις κακουχίες η κατάσταση της υγείας του και αφού το εξέτασαν οι κτηνίατροι κρίθηκε ότι ήταν μη αναστρέψιμη.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης που έχει υπό την κατοχή του αρκετά ιπποειδή οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου στις 5 Αυγούστου αλλά το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης μετά από το αίτημα του συνηγόρου του γι’ αυτό και ορίστηκε νέα δικάσιμος και η τελευταία αναβολή δόθηκε στις 20/8.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr κτηνίατρος από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου, που έκανε αυτοψία στα ζώα, έχει καταγράψει στο έγγραφο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία ότι η κατάσταση τους ήταν άθλια εξαιτίας της πολύμηνης ασιτίας και παρά τους ισχυρισμούς του κατόχου τους ότι τα φρόντιζε και τους παρείχε κτηνιατρική περίθαλψη εδώ και μήνες αποδεικνύεται ότι τα δύο γαϊδούρια κακοποιήθηκαν για πάρα πολύ καιρό.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων ισχυρίστηκε ότι το ένα γαϊδούρι το βρήκε εγκαταλελειμμένο στην Εθνική Οδό Αρχαρνών – Ηρακλείου πριν από μήνες και το μάζεψε για να το σώσει και το δεύτερο του το παράτησε κάποιος κάτοικος του χωριού που δεν το ήθελε πια το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το γαϊδούρι που επέζησε κατασχέθηκαν με εντολή εισαγγελέα και μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ως μεσεγγυούχος ορίστηκε η Π.Φ.Π.Ο. η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα και τη θεραπεία του.

Το χρονικό της καταγγελίας

Η Π.Φ.Π.Ο. ενημερώθηκε μέσω email από μια γυναίκα – που είχε πάει εκδρομή στον Γιούχτα – στις 15 Μαρτίου 2015 ότι δεκάδες πτώματα ιπποειδών ήταν διάσπαρτα στην περιοχή όπου είναι η ταΐστρα των γυπών κάτι που είναι εξαιρετικά ύποπτο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αυτών των ζώων.

AlogoGiouxtaIrakleiou-2-1024x753

Η Π.Φ.Π.Ο. έστειλε 20 διαφορετικές φωτογραφίες με πτώματα ιπποειδών στην ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι ψάχνοντας το τι συμβαίνει εκεί απευθύνθηκε στο Α.Τ. Περιφέρειας Κρήτης και στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αλλά από τους αρμόδιους φορείς αυτό αντιμετωπίστηκε ως κάτι το φυσιολογικό καθώς εκεί οι κτηνοτρόφοι συνηθίζουν ν’ αφήνουν τα πτώματα των ζώων που πεθαίνουν.

Όμως οι φόβοι των φιλόζωων επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου καθώς μια γυναίκα καλώντας με απόκρυψη στο τηλέφωνο της Π.Φ.Π.Ο. και χωρίς να δώσει τα στοιχεία της κατονόμασε τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης επιχείρησης ως τον κάτοχο των 26 αλόγων και των 6 γαϊδουριών, τα περισσότερα εκ των οποίων πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τα πτώματα τους αφέθηκαν στην ταΐστρα για να τραφούν τα όρνια.

AlogoGiouxtaIrakleiou-4-1024x768

Δεκάδες τα πτώματα των ιπποειδών που εντόπισε στην περιοχή επισκέπτρια.

Η Π.Φ.Π.Ο. την ίδια μέρα έστειλε επιστολή στον αστυνομικό περιφερειακό διευθυντή Κρήτης Μιχαήλ Καραμάνλακη και στον διοικητή του Α.Τ. Καστελλίου Νικόλαο Μηλάκη ζητώντας την άμεση επέμβαση τους, ώστε να διαπιστωθεί αν όσα τους τους καταγγέλθηκαν ισχύουν αλλά και για να σωθούν όσα ζώα βρίσκονται στα χέρια του δυνάστη τους, ενώ την επιστολή την συνόδευαν και από τις 20 φωτογραφίες με τα πτώματα ιπποειδών που κείτονταν στις ταΐστρα εδώ και μήνες.

AlogoGiouxtaIrakleiou-3-1024x761

Σκελετοί από ιπποειδή

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr αστυνομικός που κατάγεται από την περιοχή αλλά υπάγεται σε άλλο αστυνομικό τμήμα διαβεβαίωσε χθες τις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. πως όσα λέγονται για την κακοποίηση των γαϊδουριών, που έχουν απομείνει ζωντανά, ισχύουν όμως για να δικαιολογήσει την αδράνεια του εξήγησε ότι και εκείνος το πληροφορήθηκε πολύ πρόσφατα.

zoosos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση