HomeΚΡΗΤΗΜινωική Διαδρομή Λύκτος – Δικταίον Άντρον

Μινωική Διαδρομή Λύκτος – Δικταίον Άντρον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H λεγόμενη ΜΙΝΩΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ, που διοργανώνεται και φέτος από το ∆ήμο Μινώα Πεδιάδας, σε συνεργασία με το ∆ήμο Οροπεδίου Λασιθίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ψυχρού και Κασταμονίτσας, παίρνουν την καταγωγή τους, από τις αναφορές που εξιστορούνται παρακάτω, ιχνηλατώντας, τα βήματα του βασιλιά Μίνωα. Αποκαλύπτουν παράλληλα, διαδρομές υψηλού φυσικού κάλλους, που το φυσικό διαπλέκεται με το μεταφυσικό και αναβιώνουν εθιμικά στοιχεία της παράδοσης, όπως το ρίξιμο της πέτρας, στου Τσούλη το μνήμα.

Ο μινωικός πολιτισμός, όπως τον αναδημιούργησαν οι αρχαιολόγοι της σχολής του Evans, αλλά και όπως πιστοποιείται από την διασωθείσα εικονογραφία, μοιάζει πολύ με μια Χρυσή Εποχή ενταγμένη σε μία παραδεισένια δομή, που αντιλαμβάνονταν τον κόσμο, σαν ένα αδιάκοπο συνεχές.

Αυτός ο μύθος της Χρυσής Εποχής είναι διαδεδομένος ήδη από την αρχαιότητα με τον Ησίοδο και παραπέμπει σε μια χρονική περίοδο, που ο άνθρωπος είχε πρόσβαση σ’ ένα θεϊκό κόσμο, στη γνώση και στην πληρότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πλήθος αρχαίων συγγραφέων, αναφέρονται στην ιδανική πολιτεία των Κρητών, με τους δίκαιους νόμους της, που ο βασιλιάς Μίνωας (σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρεία και ερμηνεία), στις αρχές κάθε ενάτου χρόνου ή κάθε εκατοστό μήνα, Μίνως εννέωρος, ( βλ. Οδύσσεια, Τ 178-179 και Πλάτων, Μίνως 319 – 320), ξεκινούσε από την Κνωσό, διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή μέχρι το ιερό σπήλαιο, για να συναντήσει τον πατέρα του ∆ία και να συζητήσει μαζί του, δια ζώσης. Εκεί, μάθαινε για τα λάθη που είχαν γίνει και έπαιρνε τους καλύτερους νόμους για το μέλλον.

Αυτή η ιερά πορεία, που διένυε ο Μίνωας για να επικοινωνήσει με το ∆ία, σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, ξεκινούσε από την Κνωσό και μέσω της Λύκτου ή Λύττου, κατέληγε στο σταλαγμιτικό σπήλαιο του ∆ικταίου Άντρου (βλ. Όμηρος, ∆ιονύσιος Αλικαρνασσεύς, Απολλώνιος, Απολλόδωρος, κ.ά.), που βρισκόταν στο όρος ∆ίκτη, της οροσειράς Ίδη ή Ιδαία όρη της Κρήτης (= η σημερινή οροσειρά του Ψηλορείτη, βλ. Στράβων, Γεωγραφικά). Ο Πλάτωνας, στην αναφορά που κάνει στους διαλόγους του, Νόμοι και Μίνως, για τη πορεία του Μίνωα, δεν κατονομάζει τη τοποθεσία της Κρήτης, που βρίσκεται το σπήλαιο του ∆ιός, απλά περιγράφει το φυσικό κάλλος της διαδρομής.

Η μετακίνηση του ανθρώπου στο χώρο, με σκοπό την αναζήτηση του θείου στοιχείου, είναι μια συνήθεια χιλιάδων ετών, γνωστή και με τον όρο «ιεραποδημίες» (Πάρτριτζ 2006). Έτσι οι άνθρωποι συχνά διέσχιζαν μεγάλες αποστάσεις, για να συμμετέχουν σε ιερές τελετουργίες, με στόχο τη συνδέσμωση της κοινότητας, να αποθέσουν αναθήματα σε χώρους λατρείας, για να αναβιώσουν προδιαγεγραμμένες διαδρομές, ιερών προσώπων, που έρχονταν σε επαφή με τη θεότητα (επιφάνεια θεότητας) κ.ά.

Στα πλαίσια αυτής της πολύτιμης πολιτισμικής κληρονομιάς, που έχει ως στόχο την ανάδειξη του τόπου και του φυσικού πλούτου καθώς και της εναρμόνισης και συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, διοργανώνεται και φέτος η 8η Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου με πορεία Λύκτος-∆ικταίον Άντρον Η εκκίνηση των ενδιαφερομένων ξεκινάει στις 07:30 π.μ. από τον Ναό Τιμίου Σταυρού, της αρχαίας Λύκτου.

Το λεωφορείο του ∆ήμου Μινώα Πεδιάδας, θα βρίσκεται έξω από το ∆ημαρχείο Καστελλίου στις 7.00π.μ. το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015 όπου και θα αναχωρήσει για τη Λύκτο.

Μινωϊκή ∆ιαδρομή

∆ηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα

Καστέλλι : 28913 40115

Αρκαλοχώρι : 28913 40300, -335

Θραψανό : 28913 40400, 405

Διαφήμιση
Διαφήμιση