HomeΚΡΗΤΗΜια «μελωμένη» ιστορία προσπάθειας δημιουργικής αντιμετώπισης της κρίσης, στο Ηράκλειο

Μια «μελωμένη» ιστορία προσπάθειας δημιουργικής αντιμετώπισης της κρίσης, στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μελισσοκομία στην αρχαιότητα, ήδη από την προϊστορική εποχή, έδινε πολύτιμα και προσοδοφόρα προϊόντα. Εξάλλου, η μέλισσα ήταν συνδεδεμένη με τη λατρεία και το μέλι χρησιμοποιούνταν στις υγρές προσφορές των αρχαίων, τις σπονδές και τις χοές.

meli14

Το γεγονός αυτό και μόνο σημαίνει ότι ο άνθρωπος πολύ νωρίς είχε αντιληφθεί την αξία της μέλισσας και των προϊόντων της, του μελιού, του κεριού, της πρόπολης, και είχε επινοήσει μεθόδους για να μπορέσει να αξιοποιήσει ως πρώτη ύλη τα αγαθά αυτά.

meli1
Ο γεωπόνος Γιάννης Μασούτης άρχισε να ασχολείται με τη μελισσοκομία με στόχο να συμπληρώσει το εισόδημα της οικογένειάς του με τρόπο δημιουργικό

Η τέχνη της μελισσοκομίας είναι ιδιαίτερα γοητευτική, αφού ο μελισσοκόμος μέσα από μία επίπονη διαδικασία, μαθαίνει πως λειτουργεί το μελίσσι και όταν πια έχει φτάσει στο σημείο να παράγει το δικό του μέλι, βλέπει τους κόπους του να πραγματώνονται.

Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης, οι δυσκολίες της καθημερινότητας και η αναγκαιότητα να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έστρεψαν έναν νεαρό Ηρακλειώτη στη μελισσοκομία, ως συμπληρωματικό εισόδημα. Ο λόγος για το γεωπόνο Γιάννη Μασαούτη, που άφησε το φακό του cretapost να καταγράψει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας του τρύγου του μελιού, βήμα – βήμα.

meli2
Όταν το μέλι στις κερήθρες ωριμάσει, ξεκινά η διαδικασία του τρύγου, ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της παραγωγής μελιού

Για το μελισσοκόμο, το συγκεκριμένο στάδιο είναι το πιο κοπιαστικό. Ο τρύγος θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία από τον παραγωγό, αφού στην ουσία είναι η εργασία εκείνη κατά την οποία το μέλι συλλέγεται από κάθε ένα ξύλινο πλαίσιο χωριστά, όπου οι μέλισσες έχουν παράξει άοκνα το πολύτιμο προϊόν τους στις κερήθρες.

Η μέλισσα έχοντας ολοκληρώσει την παραγωγή της, η οποία μπορεί να έχει καλύψει το σύνολο της κερήθρας ή και μικρότερη έκταση, τη σφραγίζει με κερί. Ο τρύγος, δηλαδή, ξεκινά όταν το μέλι έχει ωριμάσει και ο μελισσοκόμος πρέπει να το απομακρύνει από τη σφραγισμένη κερήθρα.

meli3

Ο Γιάννης Μασαούτης με παραδοσιακές τεχνικές αλλά και τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχοντας επενδύσει κάποια χρήματα για την απόκτηση του εξοπλισμού του, κατορθώνει να παράγει μέλι υψηλής ποιότητας καθώς και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας, η χρήση των οποίων είναι ευρύτατη στην κοσμετολογία και τη φαρμακολογία.

Στο στάδιο του τρύγου, η οικογένεια του Γιάννη Μασαούτη κινητοποιείται ολόκληρη. Ένας χώρος του σπιτιού στο Ηράκλειο έχει μετατραπεί σε εργαστήριο παραγωγής και ο φωτογραφικός φακός του cretapost καταγράφει στιγμιότυπα της διαδικασίας.

meli4
Ο κ. Μασαούτης χρησιμοποιεί για την παραγωγή του μελιού του παραδοσιακές τεχνικές αλλά και την απαραίτητη βοήθεια της τεχνολογίας. Η σύγχρονη συσκευή μελιτοεξαγωγέα αποτελεί επένδυση για έναν μελισσοκόμο

Τα ξύλινα πλαίσια με τις σφραγισμένες από τις μέλισσες κερήθρες έχουν συγκεντρωθεί σε μία λεκάνη και ξεκινά η λεπτή και κοπιαστική δουλειά της αποσφράγισης.

Αρχικά με τη χρήση θερμότητας, το κερί γίνεται πιο εύπλαστο και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι ή μία ξύστρα ολοκληρώνεται η αποσφράγιση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προσοχή. Στο επόμενο στάδιο έρχεται η τεχνολογία να συνδράμει το μελισσοκόμο, με στόχο να μην καταστραφεί η κερήθρα. Ολόκληρο το αποσφραγισμένο πλαίσιο τοποθετείται σε συσκευή μελιτοεξαγωγέα, όπου με φυγοκέντρηση αφαιρείται το μέλι το οποίο συγκεντρώνεται στο βάθος του δοχείου και εξέρχεται φιλτραρισμένο.

meli5
Οι μέλισσες για να προστατεύουν το μέλι στις κερήθρες, σφραγίζουν τις οπές με κερί, το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί

Κατόπιν, το προϊόν που έχει παραχθεί τοποθετείται σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο βαρέλι για την τελική φάση της διαύγασης, όπου και παραμένει για λίγες ημέρες. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, όπως εξηγεί ο κ. Μασαούτης, προκειμένου στην επιφάνεια να ανέβουν τα υπολείμματα του κεριού από τη φυγοκέντρηση και το μέλι να τοποθετηθεί καθαρό και έτοιμο για κατανάλωση σε γυάλινα δοχεία.

Η τέχνη της μελισσοκομίας είναι συναρπαστική, λέει ο γεωπόνος. Μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη διαδικασία για τον παραγωγό, ωστόσο η ενασχόληση με τις μέλισσες και τον εκπληκτικά οργανωμένο κόσμο τους, είναι μια εμπειρία μοναδική και συνάμα διδακτική. Όπως λέει ο ίδιος, ήταν μια συνειδητή και καλά μελετημένη επιλογή, αποδεικνύοντας ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, ειδικά στην Κρήτη, στρέφονται στην παραγωγή προϊόντων, και τις παραδοσιακές αξίες σε μία προσπάθεια να καλυτερεύσουν τις συνθήκες της ζωής τους.

meli16

meli10
Η αποσφράγιση απαιτεί εμπειρία και προσοχή από το μελισσοκόμο
meli6
Στο μελιτοεξαγωγέα τοποθετείται ολόκληρο το αποσφραγισμένο πλαίσιο. Το μέλι θα αφαιρεθεί με φυγοκέντρηση
meli7
Η τεχνολογία βοηθά να μην καταστραφεί το ξύλινο πλαίσιο της κερήθρας
meli8
Το φιλτραρισμένο μέλι από το μελιτοεξαγωγέα τοποθετείται σε ανοξείδωτο βαρέλι για το τελευταίο στάδιο της παραγωγής. Σε λίγα 24ωρα ο κ. Μασαούτης θα έχει έτοιμο προς διάθεση μέλι υψηλής ποιότητας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση