HomeΚΡΗΤΗΚραυγή αγωνίας για καταστηματάρχες και καταναλωτές

Κραυγή αγωνίας για καταστηματάρχες και καταναλωτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Παγωμένη», παρά την… καλοκαιρινή περίοδο των εκπτώσεων, λόγω των κλειστών τραπεζών, παραμένει η αγορά του Ηρακλείου, με τους εμπόρους να καλούν την κυβέρνηση να διευρύνει τις τραπεζικές συναλλαγές και να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην τραπεζική αργία, για να ανασάνει ο κόσμος και να αναθερμανθεί το εμπόριο, που δικαιολογημένα έχει ουσιαστικά σταματήσει.

Οι καταναλωτές δηλώνουν ότι φοβούνται να πληρώσουν τοις μετρητοίς και να αγοράσουν ακόμα και παπούτσια ή ρούχα που τα έχουν ανάγκη, μην τυχόν και ξεμείνουν από ρευστό στα νοικοκυριά τους και δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα!

Οι επιχειρηματίες, όλο αυτό το διάστημα με τα capital controls, αναζητούν τρόπους να διακινήσουν τα χρήματα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν μπορούν να μένουν μέσα στα ταμεία τους, καθώς αποτελούν κίνδυνο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι υπάρχουν λύσεις. Και καλό είναι να τις βρουν και να τις γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που έχουν αυτό το πρόβλημα».

«Πρέπει να βρουν γρήγορα μια λύση», λέει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. «Δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο αυτή η κατάσταση. Και η πραγματική οικονομία καταρρέει. Αλλά και οι επιχειρηματίες κινδυνεύουν μέσα από κάποιες καταστάσεις».

«Κρατάμε χρήματα στα πρατήριά μας και φοβόμαστε», ήταν η κραυγή ανησυχίας των πρατηριούχων, που διευκρίνισαν ότι μια σειρά από επιθέσεις σε καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα όχι απλά τους προβληματίζουν, αλλά τους δημιουργούν έντονη ανασφάλεια, παρά το γεγονός ότι από τη μια είναι ελάχιστα τα πρατήρια που διανυκτερεύουν σε ολόκληρη την Κρήτη, και από την άλλη οι πρατηριούχοι έχουν βρει τρόπους να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, που πλέον δεν είναι αρκετά, ούτως ή άλλως, όπως είπαν, λόγω της περιορισμένης κίνησης που διευκρίνισαν ότι εμφανίζεται πλέον, μετά τη μαζικότητα που έδειξαν οι πολίτες τις πρώτες μέρες μετά τα capital controls για ανεφοδιασμό καυσίμων.

 

Ανησυχούν

«Εδώ στην Κρήτη», όπως λέει το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Νίκος Μαυράκης, «δε μένουν πρατήρια πολλά ανοιχτά τη νύχτα, μένουν λίγα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα μόνο και μέχρι σήμερα με κάποιους τρόπους έχουν βρει κάποια ελάχιστα μέτρα. Εμείς όμως έχουμε ως Ομοσπονδία ζητήσει από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως να επιβάλει νέα μέτρα αστυνόμευσης των πρατηρίων».

Οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων καλούν τους συναδέλφους τους να μην έχουν πολλά χρήματα στα συρτάρια τους. Όπως λέει ο κ. Σαμόλης, «έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει πολλή δουλειά πλέον, αφού στην αρχή με το capital control έτρεξαν και φούλαραν οι περισσότεροι»…

«Βεβαίως και φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα», λέει και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης, καλώντας την κυβέρνηση να λήξει επιτέλους την κατάσταση αυτή και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά. «Ο πρατηριούχος θα πρέπει να αδειάζει συχνά το ταμείο του, ώστε στη διάρκεια της μέρας να μην έχει πολλά χρήματα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση