HomeΚΡΗΤΗΜήνυμα της αντιδημάρχου Παιδεία για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

Μήνυμα της αντιδημάρχου Παιδεία για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Καναβάκη αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή της δήλωση – μήνυμα:

«Η καθιέρωση μιας ημέρας κατά των ναρκωτικών παγκοσμίως, καταδεικνύει αφ’ ενός την έκταση και τη σοβαρότητά του προβλήματος και αφ’ εταίρου στοχεύει στο να υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον κόσμο πως χρειάζεται εγρήγορση και συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπισή του.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν πρέπει να αποτελεί απλώς αφορμή για κάποια γιορτή ή εκδήλωση (όπως γίνεται συνήθως). Αντίθετα, αποκτά νόημα όταν συνοδεύεται από προβληματισμό, συνειδητοποίηση και περίσκεψη όλων των πολιτών για την ευθύνη που βαραίνει όλους μας ως προς το θέμα των εξαρτήσεων.

Ιδιαίτερα σήμερα, την περίοδο μιας μακράς και μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας είναι σημαντική η συνειδητοποίηση των πολιτών αφού η κρίση αποτελεί την καλύτερη τροφή της εξάρτησης.

Όμως, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ενέχει και ένα μήνυμα ελπίδας: Της ελπίδας που αναδύεται μέσα από τη δυνατότητα των μικρών και μεγάλων προσωπικών και κοινωνικών αλλαγών. Ο δρόμος των προσωπικών και κοινωνικών αλλαγών είναι ο πιο δύσκολος αλλά και ο πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός σε σχέση με τις εξαρτήσεις και την κοινωνική παθογένεια που τις δημιουργεί.

Αυτή τη δυνατότητα των αλλαγών προσφέρουν τα προγράμματα Πρόληψης και Θεραπείας. Ευτυχώς στην πόλη μας υπάρχουν δομές υποστήριξης και θεραπείας των εξαρτημένων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ) αλλά κυρίως υπάρχουν πολλοί που έχουν καταφέρει να βγουν νικητές στο δύσκολο αγώνα κατά των ναρκωτικών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αισιόδοξη προοπτική και τη δυνατότητα ότι μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει.

Στην πόλη μας υπάρχει επίσης η δομή ΠΡΟΛΗΨΗΣ του ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Ηρακλείου που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και προσπαθεί καθημερινά να ευαισθητοποιήσει, να εκπαιδεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους αφού αυτή είναι η ουσία της πρόληψης.

Η πρόληψη είναι αποτελεσματική όταν στοχεύει στη σύνθεση και τη δικτύωση, όταν βασίζεται στη συνειδητοποίηση, τη γνώση, την ομαδική δράση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ανάληψη της ευθύνης του ενεργού πολίτη.

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ηρακλείου, επέλεξε την 26η Ιουνίου για την πραγματοποίηση του απολογισμού των δράσεών του για την περίοδο Σεπτέμβριος 2014 – Ιούνιος 2015. Μ’ αυτό τον τρόπο επισημαίνεται πως το πρόβλημα των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων γενικότερα δεν είναι υπόθεση μιας γιορτής, μιας ημέρας. Είναι πολύ σοβαρότερο και απαιτεί καθημερινό αγώνα από όλους μας: Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Πολίτες, Κοινότητα, ΜΜΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτεία…»

Διαφήμιση
Διαφήμιση