HomeΚΡΗΤΗΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου για το πρώτο φεστιβάλ Pride Κρήτης

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου για το πρώτο φεστιβάλ Pride Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη στήριξή της στη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ Pride στην Κρήτη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου, αναφερόμενη στις ομοφοβικές επιθέσεις και το ρατσισμό που δέχεται στην Ελλάδα η κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Στη σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει:

« Φέτος διοργανώνεται στην πόλη μας το πρώτο φεστιβάλ ΄΄Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ Pride Κρήτης΄΄ στις 26 και 27 Ιούνη στο πάρκο Γεωργιάδη (LGBTQI: όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κοινότητα λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς, queer, ιντερσέξουαλ ανθρώπων).

Στην εποχή της βαθιάς συστημικής κρίσης που τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας συρρικνώνονται, που δικαιώματα κατακτημένα με αγώνα και αίμα αμφισβητούνται και καταργούνται, τα LGBTQI άτομα αποτελούν κομμάτι των εύκολων θυμάτων. Στην επίθεση που δεχόμαστε, είναι από τα πρώτα άτομα των οποίων το δικαίωμα στη δουλειά, σε επιδόματα και σε ελευθερίες καταπατείται, ενώ την ίδια στιγμή στερούνται δικαιωμάτων που ο υπόλοιπος πληθυσμός διαθέτει, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στο γάμο και στην τεκνοθεσία. Την ίδια στιγμή, η παρουσία και η ανοιχτή έκφραση των LGBTQI ανθρώπων στο δημόσιο χώρο αποδεικνύεται και σήμερα ριψοκίνδυνη. Σωματικές επιθέσεις σε LGBTQI άτομα συχνά οδηγούν σε ένα νοσοκομειακό κρεββάτι ή ακόμα και στη δολοφονία, ενώ οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα. Οι δηλώσεις σεξισμού και ομοφοβίας στο δημόσιο λόγο κάθε άλλο παρά μειώνονται, τόσο από τη μεριά πολιτικών προσώπων και των κυρίαρχων ΜΜΕ, όσο και από την εκκλησία. Η «αντρική γραμμή» του Σαμαρά, το κάλεσμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για αγρύπνια ενάντια στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της πόλης, αλλά ακόμα και η άρνηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα να πάρει θέση σχετικά με την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, δεν είναι αποκομμένα από τα «μεμονωμένα περιστατικά» που λαμβάνουν χώρα στο φως ή στο σκοτάδι σε καθημερινή βάση στην κοινωνία της Ελλάδας της κρίσης.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του φεστιβάλ «Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ Pride Κρήτης». Κατά τη διάρκειά του θα συζητηθούν θέματα όπως η ομοφοβία και η τρανσφοβία στην εκπαίδευση, οι θεσμικές και μη διεκδικήσεις, το τρανς ζήτημα κ.α, ενώ το συντονιστικό του φεστιβάλ έχει αποφασίσει όλη η διοργάνωση να γίνει χωρίς χορηγούς και αιγίδες. Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται μακριά και κόντρα σε λογικές εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας (είτε αυτή ειναι ετερόφυλη είτε όχι) και που προσπαθεί να αναδείξει την ίδια τη ρίζα του προβλήματος.

Στηρίζουμε ανοιχτά και με όλες μας τις δυνάμεις την πραγματοποίηση του φεστιβάλ στο Ηράκλειο και στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής του! Διεκδικούμε την ορατότητα των LGBTQI ανθρώπων και την ικανοποίηση όλων των θεσμικών αιτημάτων της LGBTQI κοινότητας. Παλεύουμε μαζί με το LGBTQI κίνημα προκειμένου να διευρυνθούν τα δικαιώματά τους, θεσμικά και μη! Για τους τρανς ανθρώπους ζητάμε την πλήρη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις και τη δωρεάν πρόσβαση σε ορμονοθεραπείες και επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου. Για τα ομόφυλα ζευγάρια απαιτούμε την κατοχύρωση του δικαιώματος στο σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την τεκνοθεσία. Επιπλέον, ζητάμε τη διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να είναι δυνατή η σύναψή του από όσα ενήλικα άτομα το επιθυμούν, ανεξάρτητα από φύλο και αριθμό.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δοθούν ακόμα πολλές και σημαντικές μάχες. Η ουσιαστική απελευθέρωση των LGBTQI ανθρώπων δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μαζί με την απελευθέρωση όλων των καταπιεσμένων, με το τέλος κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Παλεύουμε ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση για να φτιάξουμε τον κόσμο που πραγματικά ονειρευόμαστε!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση