HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή Κουράκη στον Γιούνκερ – Ζητά την συμβολή του για την συμφωνία

Επιστολή Κουράκη στον Γιούνκερ – Ζητά την συμβολή του για την συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την συμβολή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ζητά ο Γιάννης Κουράκης προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα που επικρατούν ανάμεσα σε δανειστές και Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και νυν μέλος της Επιτροπής Περιφερειών Ευρώπης, Γιάννης Κουράκης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ προκειμένου εκείνος να βοηθήσει στην εξασφάλιση μίας μελλοντικής προοπτικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Eίχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών την Πέμπτη 04/06/2015 στις Βρυξέλλες, στην οποία είμαι μέλος, και να παρακολουθήσω την ενημέρωσή σας, για το Επενδυτικό Σχέδιο που έχετε επεξεργαστεί.

Αναφερθήκατε στην αρχή στον περιορισμένο χρόνο ενημέρωσης που είχατε στη διάθεσή σας καθώς το προηγούμενο βράδυ βρισκόσασταν σε πολύωρες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα της συμφωνίας κι ακόμα ότι θα μειώνατε το χρόνο παρουσίας σας στην Επιτροπή, προκειμένου να προετοιμάσετε την επόμενη φάση των συνομιλιών.

Στη συνέχεια, τονίσατε μεταξύ άλλων και την ανάγκη που υπάρχει οι Τοπικές και οι Περιφερειακές Αρχές να έχουν αποφασιστικό ρόλο στο Επενδυτικό Σχέδιο, ώστε η χρηματοδότηση να φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Η συμμετοχή αυτή είναι απαραίτητη ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση στις χώρες της Ευρωζώνης, που όπως είπατε υφίσταται πραγματικό στραγγαλισμό.

Ειλικρινά, κύριε πρόεδρε, δε γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι το οικονομικό περιβάλλον στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Γνωρίζω όμως πολύ καλά, ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης που έχει στενή σχέση με την Περιφέρεια, ότι στη χώρα μου, όχι μόνο η μικρή και η μεσαία επιχείρηση, αλλά όλοι οι πολίτες, ολόκληρος ο ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες μίας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τολμώ να πω μόνο με εκείνες της πολεμικής περιόδου μπορούν να συγκριθούν.

Και είναι απολύτως πραγματική αυτή η κατάσταση, αφού ο ελληνικός λαός υποχρεώθηκε την περίοδο της κρίσης να υποστεί μείωση στο εθνικό του εισόδημα κατά 27%, ποσοστό που μόνο σε πολεμική περίοδο μπορεί να συναντήσει κανείς.

Για αυτό και ομολογώ ότι πληροφορήθηκα με κατάπληξη το Σχέδιο Συμφωνίας για τη χώρα μου, που ως εκπρόσωπος των θεσμών παραδώσατε στον πρωθυπουργό της.

Ένα Σχέδιο που περιλαμβάνει τόσα και τέτοια μέτρα, που οδηγούν σε ακόμη πιο σκληρή λιτότητα για τους πολίτες, αυξάνουν την ανεργία και αποστερούν κάθε ελπίδα ανάταξης της Οικονομίας, αφού λείπει τελείως η αναπτυξιακή προοπτική.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι «Πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ο Ζαν Μονέ, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο Κονράτ Αντενάουερ, ο Πολ-Ανρί Σπάακ κ.ά. οραματίστηκαν και έθεσαν τα θεμέλια μίας Ευρώπης των Λαών.

Μίας Ευρώπης με Ειρήνη, Δημοκρατία, Ισότητα, Αλληλεγγύη και Ευημερία. Αυτοί ήταν οι πυλώνες της Ιδέας που είχαν στο μυαλό τους.

Αναρωτιόμαστε, όμως, πόσες από τις αρχές αυτές υπηρετεί το σκληρό κείμενο που επιδώσατε προχθές στο πρωθυπουργό της χώρας μου. Φοβάμαι καμία.

Και φοβάμαι ακόμα ότι με την ακαμψία, την αδιαλλαξία και την αγνόηση της πραγματικότητας που αποπνέει η όλη φιλοσοφία του ενισχύεται ο Ευρωσκεπτικισμός όλων των αποχρώσεων, παρότι οι Eυρωπαϊστές συμπατριώτες μου υπερβαίνουν ακόμα σε ποσοστό το 80%.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, κύριε πρόεδρε, συνιστά ένα πολύ επικίνδυνο βήμα. Μία πορεία σε αχαρτογράφητα νερά, με αποτελέσματα που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς, αναμφίβολα όμως οδηγούν σε υπονόμευση της συνοχής, της πολιτικής και της οικονομικής ισχύος της Ευρώπης, σε εποχή μάλιστα που νέες απειλές και ανερχόμενες δυνάμεις μεταβάλλουν ραγδαία τις ισορροπίες στον παγκόσμιο χάρτη.

Κύριε πρόεδρε,

Ένας σπουδαίος συμπατριώτης σας, ο Γιόζεφ Μπεχ, συνέβαλε αποφασιστικά στις Αρχές της δεκαετίας του ’50, ώστε να μπουν τα θεμέλια της Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομου της μετέπειτα ΕΟΚ.

Θα ήταν μοιραίο, ένας άλλος Λουξεμβούργιος, εσείς, με τόσο λαμπρή πολιτική πορεία, να μην προλάβετε τις εξελίξεις και να μην εμποδίσετε τη λοξοδρόμηση της Ευρώπης από τις ιδρυτικές της αρχές, που, εκτιμούμε, θα την οδηγήσει μοιραία στην υποβάθμιση του ρόλου της, στον εκφυλισμό και, ίσως-ίσως, στη διάλυση του ευρωπαϊκού ονείρου.

Κύριε πρόεδρε,

Τύχη -πιστεύω αγαθή- σας έφερε στο τιμόνι της Ευρώπης στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της ιστορίας της.

Σας προσφέρεται η ευκαιρία είτε να γράψετε το όνομά σας στους μεγάλους της Ευρώπης, είτε να περάσετε στην ιστορία ως ο ηγέτης που δεν πρόβλεψε, δεν μπόρεσε, δεν τόλμησε ή εκτίμησε λάθος τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Γηραιάς μας Ηπείρου.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ανήκετε στους πρώτους και θα κάνετε ότι χρειαστεί προκειμένου η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να βγει απ’ αυτήν ενωμένη και χωρίς απώλειες.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Κουράκης

Μέλος Επιτροπής Περιφερειών Ευρώπης,

Δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου,

Πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση